Barcelona

Mas anuncia eleccions el 27 de setembre amb "llistes diverses i full de ruta compartit"

Mas i Junqueras, juntament amb l'ANC, Òmnium i l'AMI, han arribat a un acord per "garantir la continuïtat del procés polític de transició nacional" i portar-lo "fins a la victòria"

Actualitzat

La cimera del Palau de la Generalitat ha acabat amb acord. Ho ha anunciat el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha comparegut després d'una reunió que s'ha allargat durant més de quatre hores. Mas ha anunciat eleccions anticipades el proper 27 de setembre, un any després de la signatura del decret de la consulta del 9-N, en les quals CiU i ERC concorreran "amb llistes diverses" però amb "un full de ruta compartit" en l'àmbit nacional, que s'està negociant i es troba "molt avançat".

"S'ha refet el pacte d'unitat", ha proclamat Mas, per tal de "garantir la continuïtat del procés polític de transició nacional" i portar-lo "fins a la victòria". La campanya electoral d'aquests comicis al Parlament, els tercers en menys de cinc anys, començarà la diada de l'Onze de Setembre.

Mas ha apuntat que aquest "full de ruta compartit" està "molt avançat" i que consistirà en "tota una columna vertebral" i no només un punt comú. En la seva intervenció posterior, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha manifestat que espera que aquest full de ruta sigui "el més ampli possible" i hi hagi altres formacions polítiques.

Recuperació de l'acord de legislatura

Convergents i republicans han reafirmat l'acord de legislatura signat el desembre de 2012 i que ha garantit l'estabilitat parlamentària durant aquesta legislatura. A més, també han pactat "impulsar i culminar" les estructures d'estat previstes en aquest acord, juntament amb "tota la legislació que calgui i que les faci viables". En aquesta consolidació de les estructures d'estat, que inclou la Hisenda pròpia i el disseny de l'administració de la Seguretat Social, Mas ha anunciat que s'hi incorporarà "algun expert" proposat per Esquerra.

Mas i Junqueras han acordat reiniciar en els propers dies les converses per aprovar els Pressupostos d'aquest 2015, a més de culminar lleis pendents com les d'FP i de reforma del SOC i "separar" una administració electoral per a Catalunya si no es pot arribar a un acord per a una llei electoral. Durant els propers mesos, CiU i ERC també culminaran programes socials, com el d'actuacions contra la pobresa, sobretot infantil i energètica.

Al principi de la seva compareixença, el president de la Generalitat ha iniciat la compareixença demanant "disculpes" perquè, en les darreres setmanes, s'hagi "deteriorat" el clima en el bloc sobiranista.

Llarga reunió

La reunió entre Mas i Junqueras, a la qual també han participat Carme Forcadell (ANC), Muriel Casals (Òmnium) i Josep Maria Vila d'Abadal (AMI), havia començat a de dos quarts de quatre de la tarda, quan el líder d'ERC ha arribat al Palau de la Generalitat. La llarga durada de la cimera ha obligat que Junqueras i Forcadell excusessin la seva presència als actes que tenien previstos al vespre a Gavà i Rubí, respectivament.

Durant els dies previs a aquesta reunió, l'ANC, Òmnium i l'AMI han pressionat el president de la Generalitat insistentment en els darrers dies perquè avanci les eleccions al llarg del primer trimestre d'aquest 2015. Aquest dimarts, Mas havia dit que aquest dijous comunicaria la seva decisió sobre un avançament dels comicis, un anunci que s'ha avançat després de l'acord assolit a la cimera.

Aquest mateix dimecres, abans d'aquesta decisiva cimera, el president de la Generalitat ha mantingut una trobada amb la cúpula de CDC, de la qual no han transcendit detalls i que ha acabat poc abans de les tres de la tarda.

L'ANC suspèn les mobilitzacions "momentàniament"

Una de les entitats participants a la cimera, l'ANC, ha enviat aquest dimecres un correu als seus socis per comunicar-los que se suspenen "momentàniament" les mobilitzacions previstes aquests dies per reclamar eleccions immediates a Catalunya, a l'espera de la decisió de Mas. En la missiva, l'Assemblea anuncia que convoca per divendres el plenari del Secretariat Nacional, amb caràcter extraordinari, per acordar el posicionament de l'entitat davant la decisió final del president.

El mateix divendres o dissabte al matí, el Secretariat Nacional comunicarà a les assemblees territorials si es reprenen les mobilitzacions i en quin sentit, en cas que hi hagi desacord amb la posició de Mas.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut