Barcelona

Mas: "Altres formacions hauran d'assumir una part de la responsabilitat que fins ara no havien assumit"

Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida han analitzat els resultats de les eleccions. Els dos s'han mostrat satisfets, tot i que reconeixen que la pèrdua de 12 escons no se l'esperaven. Pel que fa al referèndum, Artur Mas ha garantit que "tindrà lloc en els pròxims 4 anys" perquè és "un mandat molt clar del poble de Catalunya".

Carla PedretActualitzat
CiU és el guanyador de les eleccions, però els resultats no són els que esperaven ni desitjaven: "Ningú ha estat capaç de detectar i preveure el resultat de CiU", que ha tingut un suport "ampli i homogeni", però no ha aconseguit el govern fort que reclamava. Aquesta ha estat la valoració que Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida han fet dels 50 escons que la federació nacionalista ha obtingut a les urnes, 12 menys que en els comicis del 2010.

La formació ha guanyat "a totes les circumscripcions", a totes les comarques "excepte al Baix Llobregat" i a tots els "districtes de Barcelona llevat de Nou Barris", ha explicat Duran i Lleida. En nombre de vots, CiU té una diferència de més del doble amb la segona força. "El nostre govern ha aguantat bastant bé, perquè tot i perdre diputats, hem perdut només 80.000 vots", ha detallat Artur Mas. El líder de CiU ha afirmat que, amb aquests resultats, en cap moment s'ha plantejat renunciar perquè per fer-ho "hauríem d'haver perdut les eleccions. Les hem guanyat, tot i que no amb la majoria que esperàvem."  

La nova distribució dels escons dóna un mapa polític "fragmentat". "El panorama queda ara més clar" perquè "tothom sap on és" però també "més complicat". En aquest sentit, Mas considera que els votants han donat a CiU "una posició de lideratge, que exercirem", però sense poder governar sols. En aquest sentit, Artur Mas ha advertit a la resta de formacions que "hauran d'assumir una responsabilitat que fins ara no els hi havia tocat assumir". Aquí Mas ha tret el referèndum. "Seria molt bonic arribar només a acords sobre la consulta", però "necessitem que algú s'arremangui i faci la feina difícil" i "del dia a dia".

ERC, en tant que segona força, és la primera en el torn de converses, seguida dels socialistes catalans, partit "que no hem d'excloure", segons Duran i Lleida. El líder dels republicans, Oriol Junqueras, ha rebutjat aquest mateix dilluns entrar en un govern amb CiU i ha condicionat un acord estable per a la governabilitat a l'agenda nacional i a un canvi en les polítiques socials i econòmiques. Entre les peticions de Junqueras hi ha reduir les retallades.  

Artur Mas ha respost a Junqueras. "No em sembla malament el que diu. Les polítiques socials són tan important per CiU com per Esquerra. Estem disposats a parlar", però hi ha un "programa guanyador, que haurà de ser permeable, però no amb unes condicions prefixades".

Pel que fa al referèndum, Artur Mas ha garantit que "tindrà lloc en els pròxims 4 anys. La consulta és un mandat molt clar del poble de Catalunya". Aquest serà "un tema prioritari, però no l'únic" de la legislatura. "El país també s'ha de governar. Tot estarà sobre la taula al mateix temps".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut