El president de la Generalitat, Artur Mas, en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
El president de la Generalitat, Artur Mas, en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
Barcelona

Mas alerta els partits a favor del dret a decidir que donarien la raó a Aznar si no es posessin d'acord

Artur Mas alerta els partits polítics a favor del dret a decidir que donarien la raó a José María Aznar si no es posessin d'acord en la pregunta, la data i la via per a la consulta.

RedaccióActualitzat

Consens i més consens. El president de la Generalitat té clara la recepta per tancar en els pocs dies que queden del 2013 la pregunta i la data de la consulta. Mas fins i tot ha fet servir José María Aznar per advertir del que passarà si no s'arriba a un acord.

El president català insisteix que cal l'esforç de tothom perquè el consens arribi aviat i no facin bo el vaticini de l'expresident espanyol del PP, que va dir que abans es trencaria Catalunya que no pas Espanya. En aquest sentit, Mas considera que cal "demostrar que el nostre país no es trencarà, sinó que en sortirà més unit".

En la presentació del llibre de converses que protagonitza, Mas dóna per fet un pacte d'aquí a poc almenys entre quatre partits. El debat sobre la pregunta ha centrat una bona part de l'acte de presentació, a l'Ateneu Barcelonès. Mas no ha volgut dir quina és la proposta del govern i ha avançat que no ho farà fins que no es firmin l'acord entre les forces parlamentàries que defensen la consulta: "almenys CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP".

Mas s'ha mostrat convençut que l'acord serà una realitat abans que s'acabi l'any, però ha avisat que no serà "perfecte". Serà un "bon acord", en el qual tothom haurà de cedir per no deixar fora del procés les diverses sensibilitats que engloben l'ampli consens polític i social en favor del dret a decidir.

El paper del president en aquestes negociacions és, segons ell mateix, el de "soldador". "En els propers dies he d'intentar ser el que solda aquest consens", ha destacat. Ha advertit, però, tots els partits que negocien que no siguin "miops" ni "egoistes", i que s'adonin que no és el moment de trencar el consens al voltant del dret a decidir.

Pregunta inclusiva

Per facilitar el consens, el president ha reclamat que la pregunta inclogui tots els que volen "un canvi rotund" en les relacions amb l'estat: "a partir d'aquí hi haurà gent que voldrà un estat com Àustria i Dinamarca i uns altres que voldran construir un estat en associació amb Espanya".

Insistint en la importància de fer la consulta, ha descartat implícitament una declaració unilateral d'independència.

Anar al contingut