Barcelona

Mas afirma que Catalunya es pot pagar la construcció d'un nou estat

Esquerra reclama que el govern i el Parlament reforcin les estructures d'estat

Actualitzat

Primera sessió de control al govern d'Artur Mas després de l'anunci de les eleccions avançades del 27 de setembre, fruit de l'acord amb Esquerra, i la major part de l'oposició li ha retret aquesta convocatòria electoral.

La CUP ha mantingut un dur enfrontament amb Mas, a qui ha acusat d'haver guanyat temps amb la convocatòria pel 27-S. Quim Arrufat també l'hi ha retret no haver-los inclòs en les converses per al pacte. La CUP ha conclòs que des d'Esquerra "tenen una paciència de sant amb vosaltres". El president l'hi ha advertit que no estava bé menystenir el que va fer el govern el 9-N. "No sé si vol defensar el procés o donar canya al Govern", l'ha amonestat Mas.

Ciutadans ha reclamant al president que deixi de banda les estructures d'estat per centrar-se en les prioritats per als catalans i Mas ha assegurat que Catalunya es pot pagar la construcció d'un nou estat.

La líder del PP, Alícia Sánchez Camacho, ha dit que Mas vol convertir el govern en la seu de campanya i utilitzar els pressupostos per fer la campanya més llarga de la història. Mas l'hi ha respost que la convocatòria electoral l'han provocat precisament els populars per negar-se a permetre la consulta i que els comicis responen a la promesa que va fer als catalans per celebrar un referèndum.

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha insistit que "unes eleccions no poden substituir un referèndum, ni aquí ni enlloc". "Vostè segueix criticant sense aportar solució. Prefereixo arriscar-me que no fer res", ha estat la resposta de Mas.

En canvi, ERC li ha preguntat com convertirà l'executiu actual en un govern de transició nacional. Per a Mas, però, l'actual és "el govern de transició nacional més potent que ha tingut la història de Catalunya des de la recuperació de la democràcia".

Pressupostos i paga extra

En la sessió d'aquest dimecres també ha prorrogat els pressupostos de la Generalitat per al 2014. Amb el decret llei 6/2014, es permet a la Generalitat formalitzar operacions d'endeutament durant el període que es mantinguin prorrogats els comptes.

D'altra banda, la cambra també ha validat el decret que recupera la catorzena paga dels funcionaris i la resta de treballadors, a més d'eliminar la reducció d'un 15% de la jornada al personal interí. La pròrroga pressupostària comportava el manteniment d'aquestes mesures, una circumstància que el govern creia "urgent i necessari corregir".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut