Barcelona

Mas adverteix que el "no" del Congrés al traspàs de la competència per organitzar la consulta no podrà aturar la voluntat del poble de Catalunya

Artur Mas ha presidit l'acte central de la commemoració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya i ha advertit que no es tracta de la dèria d'uns pocs dirigents eixelebrats sinó la voluntat de molts

Eva ClotaActualitzat

El president Artur Mas s'ha referit aquest diumenge a la presència de tres diputats catalans dimarts que ve al Congrés per demanar el traspàs de la competència que ha de permetre a Catalunya celebrar la consulta sobre el seu futur polític. Una compareixença que ja preveu que no acabarà com voldria, sinó amb un rebuig per part de les Corts Generals. Mas ha advertit que aquesta serà una negativa a una llei però que aquest "no" no podrà aturar la voluntat del poble de Catalunya.

Mas ha retrocedit en el temps i ha traslladat l'esperit constructor i modernitzador de la Mancomunitat de Catalunya, nascuda un dia com avui de 1914, a l'actualitat. Ha assegurat que Catalunya arriba al debat al Congrés després de cent anys d'acció catalanista i de voluntat de governar-se. Ho fa, diu, amb la mateixa voluntat d'entesa, pacte i concòrdia que han caracteritzat aquest llarg trajecte però marca una diferència, i és que segons ell, encara que alguns no s'ho creguin, ara no es tracta de la dèria d'uns pocs dirigents eixelebrats, sinó la voluntat de molts.

Una veu que des de les institucions estan canalitzant perquè, diu, la consideren majoritària i transversal. Un poble conscient i que ha donat per fet que es mobilitzarà, "no només al carrer, sinó a tot arreu", per aconseguir el seu ideal de país perquè ha decidit que "en res no es quedarà i en poc tampoc".

"Quedar-se quiets és quedar-se enrere", ha afegit Mas després de citar Enric Prat de la Riba, el primer president de l'ens que, a partir de la unió voluntària de les quatre diputacions de Catalunya, va recuperar la unitat trencada per la divisió provincial del 1833.

Cent anys d'unitat territorial

El president català ha fet aquestes reflexions en la cloenda de l'acte central del centenari de la Mancomunitat de Catalunya, que s'ha fet al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Durant la celebració, s'ha volgut recordar que aquesta institució va ser la primera a vertebrar Catalunya després de la desfeta del 1714 i va suposar el primer reconeixement per part de l'estat espanyol de la personalitat i de la unitat territorial de Catalunya.

Presidida per Artur Mas, la cerimònia commemorativa s'ha celebrat coincidint amb la mateixa data en què ara fa cent anys es va establir la Mancomunitat i Enric Prat de la Riba en va ser escollit primer president. Hi han participat els presidents de les quatre diputacions i també hi han assistit els consellers de la Generalitat i els expresidents Pujol i Montilla.

Conduït per l'actriu Clara Segura, hi ha hagut les actuacions musicals de l'Orfeó Gracienc i de la soprano Buia Reixach, acompanyada del Quartet Brossa.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut