Barcelona

Mas adverteix al PSOE que no compti amb CiU si no compleix els seus compromisos amb Catalunya

Segona jornada del 15è Congrés de Convergència Democràtica de Catalunya, que ha arrencat amb el discurs del secretari general de la formació nacionalista. Artur Mas, que ha presentat l'informe de gestió, s'ha responsabilitzat a si mateix pel fet que el seu partit no presideixi la Generalitat. El líder nacionalista ha fet una crida a tornar a aglutinar el catalanisme i evitar dispersions que el debilitin. Mas ha advertit el PSOE que no compti amb ells si no compleix els seus compromisos amb Catalunya i ha dit que el Constitucional no pot "moralment" limitar l'Estatut aprovat per dos parlaments i pels ciutadans. Mas també ha agraït a Jordi Pujol que no interfereixi en la direcció del partit.

Actualitzat

Artur Mas ha estat ovacionat pels delegats en la presentació del balanç dels últims quatre anys, els més difícils que ha viscut Convergència segons ell. "Que ningú pensi que ens traiem les culpes de sobre", ha dit el líder de CDC, que ha recordat que va guanyar "molt clarament" les eleccions del 2006 i que "en circumstàncies normals CiU hauria d'estar governant aquest país". "Però, de tota manera, si no es va assolir l'objectiu va ser perquè no vam saber convèncer prou i, concretament, jo personalment com a candidat no vaig saber convèncer prou", ha admès.

"Sempre he pensat que els líders, no només polítics, també socials, empresarials i sindicals, han de compartir sempre l'èxit i saber assumir en solitari la responsabilitat de no assolir-lo", ha afegit Mas, que tot i així ha destacat que CiU va aconseguir neutralitzar l'anomenat "efecte Montilla".

A la primera part del seu discurs, també ha tingut paraules d'agraïment cap al president de Convergència, Jordi Pujol, que aquest divendres va revalidar la seva confiança en Mas i va beneir el projecte de la Casa Gran del Catalanisme. Aquest projecte, segons Mas, ha de servir per donar fortalesa i credibilitat a Catalunya.

Menys protagonistes en pro del catalanisme

El secretari general de Convergència ha demanat "generositat" als militants convergents per acceptar que el "protagonisme" de la formació es dilueixi una mica en benefici d'edificar la Casa Gran del Catalanisme. I és que, segons ell, el projecte ha d'acollir també catalanistes que no se sentin identificats amb CiU.

Mas ha apostat per sumar gent, obrir les portes i tenir clar que "no és tan important qui està al capdavant del projecte com quants som i quina direcció portem". Finalment, ha afegit que construir aquesta Casa Gran els faria una mica menys protagonistes però més eficaços. La diversitat del catalanisme és una riquesa, ha advertit, però la dispersió és una debilitat del catalanisme.

Toc d'alerta

En el seu discurs Artur Mas ha advertit seriosament el govern del PSOE i el Tribunal Constitucional si el primer no aplica, i el segon desvirtua, l'Estatut. Mas ha avisat el PSOE que no truqui a la porta convergent, si no compleix abans els seus compromisos amb el finançament o l'Estatut. Assegura que la federació no té cap obligació ni legal, ni de pas, ni de programa de "complir" amb el PSOE. També ha dit que no deu res ni a PP ni a PSOE i que res no els hi lliga.

L'informe de gestió tira endavant

Mentrestant, Mas ha tirat endavant l'informe de gestió, que ha presentat davant el plenari del congrés. I ho ha fet amb el vot favorable del 98,36% dels delegats. D'un total de 1.653 vots, 1.626 han estat a favor, davant de 22 vots en blanc i 5 vots negatius.

El debat de les ponències

Un cop superat l'informe de gestió, el congrés de CDC ha continuat amb la represa del debat de les esmenes presentades a les quatre ponències, que s'aprovaran diumenge. Una de les més discutides ha estat la que fa referència al vot dels immigrants. En canvi, de moment, s'ha arribat a un principi d'acord en l'esmena presentada a la ponència sobre regeneració i qualitat democràtica, que permetria fer consultes internes en temes d'importància transcendental per al país. Per aquest dissabte també hi ha prevista la votació dels càrrecs unipersonals a la direcció del partit.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut