Barcelona

Mas acusa l'oposició d'introduir "falsedats" sobre el model sanitari per treure'l del govern

L'oposició denuncia l'efecte negatiu de les retallades en el model sanitari i Boi Ruiz defensa un pacte nacional de salut durant el ple monogràfic que es fa al Parlament

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat l'actual sistema de salut i ha assegurat que els governs tripartits van contribuir a implantar-lo, durant el ple monogràfic al Parlament sobre el model sanitari. Mas ha acusat l'oposició d'introduir "falsedats" sobre la situació de la sanitat per intentar treure'l com a president, i ha acusat ERC, PSC i ICV-EUiA de criticar la Generalitat per impulsar accions similars a les dels governs tripartits. El cap de l'executiu ha dit que "el que es pretén simplement és fer mal al govern utilitzant la sanitat". "Em recorda el 'Vagi-se'n, senyor González'. El mateix llenguatge que escoltava anys enrere en mans del PP ara és 'Hem de treure Mas", ha afegit el president de la Generalitat, que ha criticat que s'acusi el seu govern de privatitzar la sanitat quan diu que això no està passant.

Mas ha censurat, a més, que els que ara critiquen el Consorci de Lleida plantegessin una actuació semblant quan estaven al capdavant del govern, i ha recordat que el Pla Estratègic de Salut 2007-2011 promovia un Consorci entre els centres públics de Lleida. També ha aportat una proposta estudiada pels consellers de l'últim tripartit en què es volia treure a concurs la gestió, concessió i construcció de l'Hospital Ernest Lluch de Cerdanyola del Vallès, que hauria permès la seva privatització. "Jo diria que eren vostès els de les privatitzacions", ha tancat Mas, que també ha carregat contra els partits de l'oposició pel "cas Innova" i ha mantingut que la Generalitat no té responsabilitat davant d'aquest conglomerat d'empreses i que CiU no el va crear. "Per què es va crear Innova? És un producte de qui i de quan?", ha continuat, i ha dit que li agradaria que els representants dels partits que el van impulsar ho responguessin al Parlament.

El president ha reivindicat també que el model català de salut va ser construït entre tots els partits, i ha destacat com a prova que, amb l'alternança de governs, "no s'ha tocat el model ni un mil·límetre". Ha defensat també que, tot i les crítiques, el sentit majoritari dels catalans és que el sistema funciona, i ha posat com a exemple que Catalunya és el segon lloc d'Europa després d'Irlanda on els usuaris puntuen amb millor nota el sistema públic de salut.

Boi Ruiz es defensa

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha reclamat un pacte nacional de salut amb l'acord de totes les forces polítiques. Ruiz ha negat privatitzacions, sinó canvis en la gestió de serveis. El conseller ha recordat que el sector ha tingut una davallada de pressupost del 24% sense tocar la universalitat ni la cartera de serveis en salut. Poc abans, els partits de l'oposició havien denunciat les conseqüències negatives de les retallades sobre el sistema de salut públic català, i la pèrdua de qualitat en el servei sanitari.

El conseller Boi Ruiz ha respost les crítiques de l'oposició assegurant que són els grups polítics qui no confien en el model actual, i no els ciutadans: "Avui el repte que tenim no és el sistema sanitari. El repte que tenim és generar confiança la classe política al sector sanitari". El conseller ha admès els efectes de les retallades, però ha negat que el model hagi canviat després dels governs tripartits d'esquerres i s'ha preguntat: "Ha canviat alguna cosa en el sistema sanitari públic del país? Per què dóna la impressió que en els últims anys ho hem canviat tot i que hi ha una perversa relació públic-privat que és la innovació d'aquest govern".

Crítiques de l'oposició

Ruiz responia, específicament, les crítiques del socialista Miquel Iceta, que ha lamentat les conseqüències de l'infrafinançament de la sanitat catalana. Segons Iceta, "per això augmenten les llistes d'espera, per això col·lapsen els serveis d'urgències. Per això i perquè quan vols anar al metge de capçalera has d'esperar fins a quinze dies. Hi ha dificultats greus per abordar les inversions necessàries per a la renovació tecnològica i, fins i tot, hi ha hospitals que tenen dificultats econòmiques per afrontar l'amortització dels equips adquirits anys enrere."

Des d'ICV-EUiA, Joan Herrera ha alertat que el govern ha superat "totes les línies vermelles" amb els seus ajustos en el sistema, i ha constatat que el Parlament ha reprovat la gestió del conseller Boi Ruiz així com que els hauria agradat que en el debat participessin també les entitats del sector sanitari. Pel líder ecosocialista, l'executiu català ha obert la porta a escenaris de privatització, ha ofert a malalts saltar-se llistes d'espera pagant, ha retallat més en sanitat primària que a la resta quan el que és necessari és prioritzar l'atenció primària i frenar els projectes que afavoreixen el privat perquè "la sanitat tingui un govern amic i no enemic, que és el que ha estat el Govern d'Artur Mas."

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha denunciat que el sector privat s'aprofita del sistema públic de salut: "Una cosa és tenir una sanitat pública i l'opció d'anar a la sanitat privada i una altra cosa és que en la sanitat privada, uns quants, no tots, s'aprofitin del sistema públic de salut per drenar els nostres pressupostos."

Des de la CUP, la diputada Isabel Vallet també ha carregat contra la confusió d'interessos públic-privat, en l'àmbit de la salut. Vallet ha dit que aquesta cohabitació potencia les portes giratòries i el traspàs de recursos a la privada. "Tot això configura un sistema de salut feudal perquè és classista i ha augmentat les desigualtats entre la gent més rica i pobra", ha criticat la diputada.

Aquest és el segon debat específic sobre salut que el Parlament fa en 20 anys, i el quart ple monogràfic de la legislatura, després dels de joventut, pobresa i agricultura. Durarà tot el dia i divendres es votaran les resolucions.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut