Marxar o quedar-se al govern: els dirigents de Junts es van posicionant

El govern s'ha reunit aquest dimarts, a l'espera del que decideixin els 6.465 militants de Junts en la consulta dijous i divendres

Paula Florit GomilaActualitzat

"Vols que Junts per Catalunya es mantingui en l'actual govern de la Generalitat?". La resposta de la majoria de la militància de Junts a aquesta pregunta --que l'executiva va fer pública ahir-- no la sabrem fins divendres, però dins del partit ja es comencen a defensar posicions, tant les de les veus a favor de quedar-s'hi, com les dels que en volen marxar.

Els líders de Junts van decidir que no farien campanya, i tant el secretari general, Jordi Turull, com la presidenta, Laura Borràs, diuen que volen comunicar primer als afiliats quin serà el seu vot. En tot cas, les seves declaracions poden donar-ne pistes.


A favor de sortir del govern?

En una entrevista a "Els matins" de TV3, Borràs no ha aclarit si està a favor o en contra de mantenir-se al govern; "Tinc clar el que votaré jo i així ho faré saber als afiliats", ha dit. Però ha donat molts arguments per al no que ha conclòs afirmant que "el govern ja no és un govern de coalició, en aquests moments és un govern de col·lisió".

Qui s'ha situat clarament en el bloc partidari de trencar l'executiu és el diputat al Congrés Jaume Alonso Cuevillas, que va renunciar a ser dins la Sindicatura Electoral de la consulta per defensar el no:

En aquest bloc hi són diputats de Junts al Parlament com Aurora Madaula, Francesc de Dalmases o Salvador Vergés, que han fet tuits en què defensen "lluitar des de fora".

Amb arguments a favor del no, també circula a les xarxes un manifest anònim amb el títol "Vota no, aquest govern no és el nostre". Asseguren que Junts no pot seguir "aguantant humiliacions" com el cessament de Jordi Puigneró, perquè l'estratègia del diàleg "només ha aconseguit desmobilitzar l'independentisme" o denuncia una "estratègia per aïllar el president Puigdemont i l'exili".


A favor de quedar-se a l'executiu?

Entre les veus favorables a quedar-se dins del govern s'han posicionat clarament els consellers Jaume Giró --ja fa dies-- i Victòria Alsina, que aquest cap de setmana s'ha fet militant de Junts i aquest dimarts ha fet aquest tuit on defensa que sortir del govern "posa les institucions catalanes en mans del PSC".

Els consellers Giró i Alsina arribaven plegats a l'executiva de Junts que va decidir la pregunta
Els consellers Giró i Alsina arribaven plegats a l'executiva de Junts que va decidir la pregunta (Europa Press/David Zorrakino )

També ho ha fet Jordi Sànchez. En una entrevista aquest dimarts a "Els matins", qui va ser secretari general de Junts fins al juny, quan Turull el va rellevar, ha declarat que el seu vot "serà un sí clar".

Sànchez va encapçalar les negociacions del pacte d'investidura amb Esquerra que ara el partit defensa que, en l'àmbit nacional, s'està incomplint.

Pendent del resultat, divendres, de la consulta a la militància de Junts, els encara socis s'han assegut a la taula rodona de la Sala de Govern del Palau de la Generalitat en la que podria ser l'última reunió del consell executiu actual.

Segons la portaveu, Patrícia Plaja, el president ha demanat als consellers que els debats de partits quedin fora "en una setmana important" per al futur polític del país, i que continuen treballant "al 100%". També els ha expressat la voluntat que "l'actual coalició pugui continuar".

Vilagrà s'ha assegut a la dreta del president, on solia seure Jordi Puigneró (ACN/Mariona Puig)

Ha estat el primer consell executiu sense Jordi Puigneró, cessat dimarts passat. Durant les reunions del govern, habitualment el vicepresident seia a la dreta de Pere Aragonès, mentre que l'esquerra del president l'ocupava Vilagrà.

Amb la destitució de Puigneró, Vilagrà ha passat a seure a la dreta del vicepresident, i a l'esquerra s'hi ha situat el secretari del govern, Xavier Bernadí.

ARXIVAT A:
JxCatJordi SànchezLaura BorràsCrisi de govern
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut