ANÀLISI

Marxa forçada

El delegat de Catalunya Ràdio a Madrid, Sígfrid Gras, analitza la decisió del president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero de convocar eleccions generals anticipades el 20 de novembre.

Actualitzat
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha desvelat la decisió política més important d'aquest estiu. Finalment hi ha avançament electoral, en contra del que ell mateix pensava feia poc temps. Avui ha explicat que la decisió estava presa des de feia temps, però fa poques setmanes deia en públic i en privat que el més raonable era esgotar la legislatura.

I per què aquest canvi? El motiu principal és estratègic. Molts dirigents socialistes, entre ells el seu candidat, Alfredo Pérez Rubalcaba, creuen que tenen millors perspectives electorals.

El CIS ha posat en evidència que Rubalcaba escurça distàncies amb Rajoy. A més, s'esperen bones dades econòmiques pels pròxims mesos, dades que podrien empitjorar a finals d 'any. Aixó fa que celebrar eleccions a la tardor pugui ser un escenari millor per al PSOE.

I l'altre motiu també és de responsabilitat. Les incerteses econòmiques continuen afectant Espanya i ni tan sols els bons resultats de la cimera de Brusel·les de la setmana passada han aconseguit tranquil·litzar els atacs que rep Espanya per part dels especuladors.

Zapatero sap perfectament que en aquests moments pot calmar més els mercats un nou escenari que no pas esgotar la legislatura. Així doncs, el president espanyol vol oferir estabilitat, perspectives al seu partit i també tranquil·litat a ell mateix.

Anar al contingut