Cotorres argentines en un parc de Madrid

Martínez-Almeida defensa l'extermini de cotorres a trets a Madrid: "Sí, soc un salvatge"

Polèmica a Madrid pel sistema de control de la població de cotorres que contravé les ordenances municipals però no la llei autonòmica

Actualitzat

L'alcade de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha defensat aquest divendres el pla de l'Ajuntament per reduir a trets el nombre de cotorres de la ciutat. Destaca que la normativa -- paradoxalment--  de protecció dels animals, aprovada per la Comunitat de Madrid, permet "la cacera amb carabines en casos excepcionals" com és "la proliferació d'aquestes cotorres", que ha dit que "és un perill per a la seguretat pel pes dels nius, però també per a la salut dels madrilenys".

"El que no farem és posar en risc la salut dels madrillenys. I si això implica que diguin que som uns salvatges... sí, soc un salvatge per protegir els madrilenys, soc un salvatge."

Aquesta és la resposta de Martínez-Almeida davant la crítica que el partit animalista PACMA ha fet al delegat de Medi Ambient de l'Ajuntament de Madrid, Borja Carabante. El PACMA ha denunciat el "brutal extermini" de cotorres argentines en el parc de Fuente del Berro. Critiquen el consistori per no fer efectiu el pla d'esterilització amb "un sitema més efectiu i econòmic que l'exetermini", proposat fa dos anys. Els animalistes també han exigit la "immediata paralització del pla letal de gestió de les cotorres".

La denúncia ha comportat les crítiques dels partits de l'oposició municipal.

Madrid té la població de cotorres més nombrosa d'Espanya (Europa Press)

El portaveu socialista de Medi Ambient de l'Ajuntament de Madrid, Ignacio Benito, ha acusat el govern municipal de "massacrar" les cotorres amb escopeta "contravenint les ordenances". Ha estat Benito qui ha acusat de "salvatge" Martínez-Almeida, i ha afegit que no és la primera vegada que ha fet servir aquest sistema a Madrid.

"És la segona vegada en un mes. Fa una setmana es va autoritzar la matança de colomins en una zona protegida com és el Monte del Pardo. Sembla que al Madrid de José Luis Martínez-Almeida tan bonic que ens està deixant, els salvatges no són precisament els animals."

La regidora de Más Madrid, Amanda Romero, ha exigit formalment explicacions al govern de Martínez-Almeida, perquè considera que no existex cap excepcionalitat que ho justifiqui:

"Lamentable que el govern d'Almeida mati animals a trets als parcs. Els seus plecs incloïen l'ús de carrabines 'en situacions específiques'. Per què avui al parc Fuente del Berro?"

Podemos ha carregat contra el pla, que ha qualificat de "solució final" contra les cotorres, i ha reclamat "mecanismes ètics de control", com l'esterilització de mascles i el control de niuades, com es va fer al govern del cosistori anterior al popular.

El partit ha recollit en un comunicat el text de l'ordenança que diu "que en cap cas no preveurà l'ús d'armes de foc per abatre els ocells ni cap altra actuació que pogués ser constitutiva de maltractament animal".

Asseguren que el sistema de Martínez-Almeida no suposarà una reducció significativa de les poblacions de cotorres perquè "no incideix en la cria i només suposa una matança indiscrimnda d'animals."

El mes de maig es va posar en marxa el Pla Municipal per a la Reducció de la Cotorra Argentina a Madrid. El contracte, licitat al febrer, es va adjudicar a les empreses Matinsa i Dypsa per 2,9 milions d'euros per un servei de 23 mesos de durada per tal de "controlar la seva presència a la ciutat, on habita el nombre més gran de cotorres d'Espanya".

ARXIVAT A:
Medi ambientMaltractament animalSalut
Anar al contingut