Marta Rovira: "Si no guanyem el 21D ho arrasaran tot"

La secretària general d'ERC assegura que es necessita un govern "fort i potent" com més ampli millor, per fer avançar el país mentre l'Estat decideix si vol negociar

Actualitzat

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha alertat del perill que suposaria no renovar el mandat del govern en les eleccions del 21 de desembre. En l'entrevista d'"Els Matins" de TV3, ha dit que es necessita "un govern fort i potent" després del 21D "per continuar treballant per fer avançar el país".

"El 21D o guanyem o ho arrasen absolutament tot, i ens estan ensenyant el que faran amb l'escola, ens estan avisant, els mitjans de comunicació de la Corporació estan en perill, ens estan avisant el que faran amb els Mossos d'Esquadra, estan fent patir les entitats culturals i del tercer sector... Si no obtenim un mandat per continuar avançant vindrà un escenari preautonòmic."

 

Rovira ha dit que van "pecar d'ingenuïtat" quan van trobar "un estat autoritari" que no esperaven i que, segons Rovira, ha "degradat l'estat de dret saltant-se totes les garanties democràtiques". I ha tornat a demanar al govern espanyol el compromís que respectarà els resultats de les eleccions.

"Si els resultats electorals ens dona el mandat d'implementar la República, el que han de fer (el govern espanyol) és avenir-se a parlar-ne. S'hi avindran?"

Tenim davant el referèndum que Rajoy no s'ha atrevit a pactar. Hem d'escollir entre el bloc monàrquic del 155 o la República. O Rajoy o República."

 

Obligar al pacte treballant per la República

Per Rovira, ni Junts pel Sí, ni ERC s'ha oposat mai al referèndum pactat. "Si ens posen un referèndum pactat sobre la taula, no direm que no", però mentrestant pensen governar "sense demanar permís per prosperar econòmicament i socialment". Rovira ha anunciat que s'anirà més enllà de la llei de transitorietat i que s'obrirà un procés constituent.

"Volem governar sense el sostre autonòmic que ens impedeix treballar pels ciutadans del nostre país. No depèn només de nosaltres, si el govern espanyol vol reaccionar amb presons i policia... són ells els que han de reaccionar sense degradar l'estat de dret. Nosaltres ho farem democràticament posant les institucions al servei dels ciutadans i si al govern espanyol no li sembla bé no podem esperar que ells no vulguin negociar per fer avançar el nostre país."

 

Pactes post-21D

A banda de la negociació amb l'Estat, Marta Rovira considera molt necessaris els pactes que ajudin a formar un govern com més potent i fort millor. Espera que s'hi "sumi molta gent que s'ha aixecat per defensar els drets socials i l'estat de dret". Això inclou els comuns, que ha advertit són els que han de decidir en quin grup volen estar.

"La decisió l'han de prendre ells, si volen estar en el grup del 155, que es carregaran tots els consensos socials de fa més 30 anys, l'escola catalana, els Mossos, els mitjans de comunicació, el teixit associatiu... Estan amb aquests que volen canviar-ho tot, el nostre model de convivència, o volen fer república i que el país avanci?"

 

Lliçons apreses

A banda de ser conscients que davant el govern hi tenia "un estat autoritari" que no esperaven, Rovira ha acceptat que fins ara han tret altres lliçons del procés, com la que "cal actuar amb més informació i menys paternalisme", cosa que, segons Rovira, "permetrà treballar més conjuntament amb els ciutadans", i també no macar-se terminis tancats.

Informe de la Guàrdia Civil

Sobre l'informe policial remès al jutjat numero 13 de Barcelona on s'implica Marta Rovira com a clau en l'organització del referèndum de l'1-O, la secretària general d'ERC ha denunciat les filtracions ja que no ha vist aquest informe tret del que ha publicat els mitjans de comunicació, en resposta al ministre de Justícia Rafael Catalá.

"En un estat de dret, un informe policial no surt a través dels mitjans de comunicació i es preanuncia una querella per part d'un ministre. No són casualitat ni les filtracions que surten als mitjans; això forma part de la campanya electoral que s'està preparant, una campanya que nosaltres no assumim en igualtat de condicions."

 

Notícia relacionada: Prohibeixen a TV3 i Catalunya Ràdio dir "consellers empresonats" o "president Puigdemont"

 

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Eleccions 21DMarta Rovira
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut