Marta Rovira
Marta Rovira

Marta Rovira liderava Tsunami Democràtic, segons un informe de la Guàrdia Civil

Segons publica El Confidencial, les diligències secretes de l'Audiència Nacional atribueixen el disseny i gestió de Tsunami a les formacions independentistes per pressionar l'Estat

Redacció/ACNActualitzat

L'Audiència Nacional atribueix a Marta Rovira la direcció de Tsunami Democràtic. Segons una informació publicada per El Confidencial, un informe de la Guàrdia Civil assenyala els alts càrrecs d'Esquerra Marta Rovira, Xavier Vendrell i Oriol Soler com a líders de Tsunami.

El titular del jutjat d'instrucció número 6, Manuel García-Castellón, que és qui dirigeix les actuacions des de l'octubre del 2019, es basa en un informe de la Guàrdia Civil que assegura que les actuacions de Tsunami --com el bloqueig de l'aeroport del Prat i el tall de l'AP-7-- no van ser fruit d'un moviment espontani de la societat civil, sinó una operació dissenyada pels partits per pressionar l'Estat i donar suport als líders independentistes.

Segons la policia, Rovira hauria dirigit l'aparell polític de Tsunami i s'hauria encarregat de coordinar el suport de la resta de partits independentistes i del govern de Quim Torra per assegurar-se que les convocatòries tenien èxit. Tot plegat ho hauria fet sota el sobrenom Matagalls, per mantenir l'anonimat.

L'informe també apunta que la cita clau per a la creació de Tsunami va ser a Ginebra l'agost del 2019. A la cita, a més de Rovira --que viu exiliada a la ciutat suïssa des del març del 2018--, hi hauria assistit l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel --que també resideix a Suïssa--. En aquesta trobada s'hauria pactat el calendari de les protestes i que els promotors quedessin en l'anonimat.

Oriol Soler i Xavier Vendrell, en una imatge d'arxiu, sortint de la Ciutat de la Justícia (EFE/Toni Albir)

La informació d'El Confidencial també vincula altres noms a la gestió de Tsunami, com el de l'empresari Oriol Soler --investigat pel cas Volhov, que investiga una trama de finançament irregular del procés mitjançant el desviament de fons públics--. A Soler li atribueix haver-se encarregat de la comunicació i propaganda de Tsunami. Segons l'informe, el nom en clau que utilitzava era Rigoberto.

L'informe també menciona l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, a qui considera reclutador de Tsunami. Una altra persona que apareix en l'informe és Oleguer Serra, conseller d'Òmnium, que hauria estat dinamitzador de les protestes i hauria fet servir l'àlies de Pare Carbasser.


Marlaska diu que cal esperar

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha reaccionat a l'informe de la Guàrdia Civil assegurant que cal esperar a les conclusions de l'autoritat judicial sobre Tsunami Democràtic. "Correspon a l'autoritat judicial referir o concloure el que entengui oportú", ha dit Marlaska aquest dilluns, sobre la investigació que es manté sota secret a l'Audiència Nacional.

ARXIVAT A:
Judici procésAudiència NacionalTsunami Democràtic
Anar al contingut