Congrés dels Diputats

Marta Rovira insta els diputats a "passar a color" la foto "en blanc i negre" de la democràcia espanyola

La diputada d'Esquerra Republicana ha defensat que "un poble voti i decideixi en democràcia és el més normal del món". Rovira ha reivindicat que molts catalans pensen "que la millor manera de treballar per als nostres fills és votar per construir un estat que sigui útil a les persones"

Ramon RadóActualitzat

"Que un poble voti i decideixi en democràcia és el més normal del món". La republicana Marta Rovira ha insistit en la relació entre votar i democràcia i la necessitat que els catalans votin "per decidir el seu futur" en el seu discurs al Congrés dels Diputats: "votar, aquí i a tot arreu, és democràcia".

La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha fet la segona intervenció en nom del Parlament català al debat d'aquest dimarts al Congrés. Rovira ha fet una petició als diputats i senadors espanyols, a qui ha dit que "tenen l'oportunitat de passar a color una fotografia que molts de nosaltres encara veiem en blanc i negre: la foto de la democràcia espanyola".

La diputada ha defensat que un referèndum "és la millor manera de defensar a tots els catalans perquè tots tindran la possibilitat d'escollir una opció", també, ha dit, els contraris a la independència, entre els quals ha citat Alícia Sánchez-Camacho, Albert Rivera i Pere Navarro. Rovira ha justificat la decisió de convocar la consulta pel "mandat emanat de les urnes" el 25 de novembre de 2012 quan, amb "la participació més elevada de la història", els catalans van votar majoritàriament a formacions partidàries d'un referèndum d'autodeterminació.

"La millor manera de treballar per als nostres fills és votar per construir un estat que sigui útil a les persones"

La diputada, però, s'ha centrat més en el futur i, citant les converses amb altres mares quan porta el seu fill a l'escola, ha afirmat que "la millor manera de treballar pel futur dels nostres fills és votar" i poder construir "un estat que ens permeti guanyar oportunitats". La número dos republicana ha reivindicat que molts catalans pensen "que la millor manera de treballar per als nostres fills és votar per construir un estat que sigui útil a les persones".

"El país se'ns desfà a les mans"

Rovira també ha defensat la necessitat d'un estat propi en l'actual context de crisi econòmica. La secretària general d'Esquerra ha avisat que "el país se'ns desfà a les mans" i que molts catalans no tenen "la sensació de tenir un Estat al nostre costat, precisament en aquests moments de tanta i tanta dificultat".

A més, s'ha queixat que "en aquesta legislatura ens prenen de les mans els pocs instruments i recursos que tenim per poder ajudar els ciutadans i tornen les amenaces sobre la immersió lingüística".

La via britànica

Rovira ha afirmat que l'objectiu dels representants de la cambra catalana és "arribar a un acord amb el govern espanyol perquè a Catalunya se celebri un referèndum per la independència el proper 9 de novembre". Per aconseguir-ho, ha reivindicat fer-ho "a la britànica", amb "una taula, dues cadires, uns papers, un bolígraf, voluntat política i sensibilitat democràtica".

La diputada d'ERC ha assenyalat que, en una cadira, hi ha "assegut, des de sempre, el catalanisme polític", però a l'altra cadira "hi ha improperis, amenaces velades, discursos apocalíptics -en referència al vaticini de García-Margallo que una Catalunya independent "vagaria per l'espai"- i fins i tot soroll de sabres en un funeral d'estat que no fa justícia a la memòria d'Adolfo Suárez". Tanmateix, Rovira ha proclamat que "continuem asseguts esperant aquest acord".

Mà estesa i paraules en català

En baixar cap a la tribuna d'oradors, Rovira ha saludat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. Només començar el seu discurs ha volgut enviar una abraçada a Rajoy, Sáenz de Santamaría, Rubalcaba, Cayo Lara, Rosa Díez i tots els diputats presents.

I, en català, també ha enviat "una abraçada molt especial a tots els diputats vinguts del Parlament de Catalunya, a tots, i sobretot, sobretot, una abraçada enorme a tota la gent que aquests dies ens ha parat pel carrer i ens ha dit 'no estareu sols', a tots els missatges que hem rebut avui de 'no estarem sols, nosaltres també hi serem'. Us sentim molt a prop".

No ha estat l'única part de la seva intervenció en llengua catalana. Just abans d'acabar, la número dos d'ERC ha recitat uns versos del poeta valencià Vicent Andrés Estellés: "no podran res davant d'un poble unit, alegre i combatiu", abans d'assegurar que "votarem i guanyarem el nostre futur".

"Això no acaba aquí"

En la seva rèplica, a quarts de deu de la nit, Marta Rovira ha avisat Rajoy que "si donen un cop de porta i altra vegada diuen que no, no ens rendirem, això no acaba aquí". La secretària general d'Esquerra ha considerat que l'independentisme "és l'únic moviment social europeu que es manifesta amb un somriure" i ha augurat que "el poble de Catalunya tornarà a donar-se les mans per votar".

"No ens rendirem, això no acaba aquí"

Rovira també s'ha dirigit a Alfredo Pérez Rubalcaba i li ha retret haver acabat "amb la vida política de Pasqual Maragall", a qui ha definit com "la persona que més s'ha cregut el federalisme a Espanya". La diputada republicana ha dit als diputats socialistes que "no tenen cap credibilitat federal".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut