"Quatre gats" entrevista a Ginebra a Marta Rovira

Marta Rovira: "Hem après que l'Estat està disposat a pagar qualsevol preu"

Rovira argumenta als "Quatre gats" de TV3 que cal teixir confiances entre els partits independentistes i les organitzacions socials que permetin traçar el camí a fer

RedaccióActualitzat

En el primer dels cinc capítols de la segona edició dels "Quatre gats", Ricard Ustrell s'ha desplaçat fins a Ginebra per entrevistar Marta Rovira, secretària general d'ERC.

En la conversa amb Ustrell, Rovira admet que és possible que s'hagi tornat més estratega que tàctica perquè ara "veu les coses des de la distància" i sap "destriar el gra de la palla". En aquest sentit pensa que s'ha de fer autocrítica perquè "no ho hem fet pas tot bé". Però aclareix que s'ha de pensar de forma positiva.

Afegeix que hi ha coses que les han aprés a partir de l'1-O. Segons explica, "no sabíem fins on estava disposat a arribar l'Estat, i aquesta és una de les grans lliçons apreses":

"L'Estat està disposat a pagar qualsevol preu perquè no puguem votar, perquè no puguem decidir, perquè no puguem defensar la independència".

L'altre punt, que Marta Rovira diu haver aprés a partir de l'1-O és el del reconeixement. I explica que el referèndum "requereix una part de reconeixement intern que no té, perquè no tot Catalunya reconeix aquest referèndum". A més, afegeix que es necessari un "reconeixement internacional si volem arribar a un mandat efectiu".

En aquest mateix apartat, Rovira argumenta que cal teixir confiances entre els partits independentistes i les organitzacions socials que permetin traçar el camí a fer:

"Evidentment, no pensem igual, però ha d'haver-hi complicitat entre tots. Això és un tresor. Hem de tornar a generar aquesta complicitat entre nosaltres".

 

 

Segueix el judici al minut

En referència al judici, que va començar la setmana passada, Marta Rovira ha explicat que està tot el dia connectada per seguir-lo minut a minut.

Marta Rovira diu que es tracta d'un judici polític, perquè no s'ha comès cap delicte, i intenta explicar-ho a tanta gent com pot. Està convençuda que ella també estaria a la presó si s'hagués quedat i que va decidir marxar per poder estar al costat de la seva filla i per continuar treballant per Catalunya:

"No hi havia cap motiu per tornar a revisar la meva situació de llibertat si no era per escarment polític, per venjança política".

 

Rovira argumenta que el que fa l'Estat és "perseguir clarament una organització que és Esquerra Republicana":

"Persegueixen l'independentisme en general i van contra aquelles organitzacions que tenen una tendència a anar bé, a sumar esforços, a treure les millors enquestes".

La dirigent d'ERC no ha volgut fer cap declaració sobre les reunions "d'Estat Major"que es van fer per decidir sobre independentisme o eleccions. I afegeix que, en aquelles reunions, tothom va saber estar al seu lloc. Ningú la va defraudar. Tampoc Santi Vila, que, segons Rovira, "qualsevol decisió que es prengui des d'un punt de vista polític i personal és legítima".

Tampoc ha volgut deixar clar si era partidària de la DUI o de fer eleccions. Ha explicat que "les dues opcions s'havien de valorar" i que "un es decanta després de valorar-les".

A la pregunta de si cal connectar més amb la gent d'Espanya, Rovira admet que si:

"Evidentment. Estem lluitant contra el règim del 78, la caverna mediàtica que diu que som colpistes, que hem comès un delicte. Ho hem d'explicar a aquesta ciutadania que consumeix aquest relat polític".

En relació amb l'aprovació dels pressupostos, Rovira considera que no "se'ls pot demanava una responsabilitat supramoral en moments de repressió":

"No ens poden demanar suports gratuïts quan el PSOE no fa absolutament res per lluitar contra aquest context de repressió".

 

Al final de l'entrevista, quan Ricard Ustrell li ha preguntat si considerava que Carles Puigdemont era un traïdor. Rovira ha contestat amb un no rotund.

 

 

Marta Pascal, entrevistada a Madrid

Ricard Ustrell també ha entrevistat Marta Pascal, que va ser coordinadora general del Partit Demòcrata i va renunciar al seu càrrec. Marta Pascal va diferir de Marta Rovira "en algunes coses". Pascal era partidària de "convocar eleccions per poder projectar-se cap al futur".

Pascal, ara senadora pel PdeCat, es va lliurar de la presó i viu amb tristesa la situació de tots aquells polítics que viuen privats de llibertat o estan exiliats:

"És una situació injusta i desmesurada. En una democràcia això no hauria de passar".

A Pascal l'ha citat VOX com a testimoni pel judici del procés i explica que està molt impactada perquè "una força política formi part d'una acusació":

"Explicaré la veritat, que no hi ha delicte".

 

Bona estrena de la nova entrega de "Quatre gats"

El primer dels "Quatre gats" que fan una mirada externa, amb distància i perspectiva al judici del procés, en què Ricard Ustrell ha entrevistat Marta Rovira, ha estat seguit per 443.000 espectadors i un 15,5% de quota. Ha estat líder la seva franja

 

Pel que fa a la conversa social a Twitter, durant tot el dia, es van fer 1.940 tuits, de 1.148 usuaris únics, amb 508.400 impressions. El minut d'or va ser a les 22.41 amb 41 tuits. L'etiqueta #RoviraTV3 va acumular un total de 415 tuits.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut