La secretària general d'ERC, Marta Rovira, aquest divendres a Girona
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, aquest divendres a Girona
Girona

Marta Rovira a Rajoy: "Ha d'assumir els 2 milions de vots com a mandat democràtic"

La secretària general d'ERC reclama diàleg i negociació, a més de la fi de la intervenció financera, del 155 i de la presó dels líders independentistes

RedaccióActualitzat

La secretària general i número 2 d'Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rovira, ha considerat aquest divendres al migdia que els resultats de les eleccions del 21D són un "mandat democràtic" que ha avalat el projecte independentista.

Just després de l'executiva del partit, reunida a Girona per valorar els resultats, Rovira ha exigit al govern de Mariano Rajoy que assumeixi aquest mandat i reverteixi les mesures excepcionals que ha pres fins ara contra l'independentisme:

"Més de 2 milions de vots a les urnes han generat un mandat democràtic, en unes eleccions clarament imposades. Ja no hem de parlar de manifestacions, no és una qüestió folklòrica, és un mandat democràtic legítim i legal. Si Rajoy és demòcrata ha d'assumir aquest mandat, i ha d'assumir els 2 milions en forma de mandat democràtic."

Per Rovira això ha de tenir "conseqüències polítiques", que han de passar per "la política, pel diàleg i per la negociació". I ho ha de fer perquè el mandat democràtic és estable, després d'haver guanyat a les urnes fins a 4 vegades.

Rajoy ha de negociar amb Puigdemont

Rovira ha assegurat que l'assumpció d'aquest mandat passa perquè el govern espanyol negociï amb Puigdemont i Junqueras. I per fer-ho, esclar, cal que no estiguin perseguits pel poder judicial:

"A nosaltres ens sembla que el president Rajoy ha d'assumir negociar amb aquells que volen conformar un govern, que tenen un mandat majoritari per conformar-lo a Catalunya. Ha d'assumir negociar amb el president Puigdemont, amb el vicepresident Junqueras, amb aquells que avui tenen un mandat majoritari per conformar un govern a Catalunya. Ha de posar fi a l'exili forçós i a la presó injusta."

La república ha guanyat

La número 2 d'Oriol Junqueras ha destacat les circumstàncies excepcionals d'aquestes eleccions: ha assegurat que s'han fet amb repressió política, judicial i policial, empresonant líders independentistes a més de "desinformació a molts mitjans de comunicació".

Tot i això, ha dit, "contra tot pronòstic la república ha guanyat aquestes eleccions", i ha destacat que la premsa internacional ho ha interpretat així. Preguntada per si ERC estudia alternatives a Puigdemont o Junqueras com a presidents de la Generalitat per la seva situació, Rovira ha dit que la prioritat ara és restituir-los com a president i vicepresident, respectivament.

El resultat d'ERC, "absolutament digne"

Segons ha dit, consideren que això forma part del mandat de les eleccions. Respecte a la possible incorporació de la CUP al govern, s'ha limitat a dir que els pròxims dies parlaran amb les altres forces polítiques per explorar totes les possibilitats.

Pel que fa als resultats d'ERC, que aspirava a ser la primera força i ha quedat tercera, Rovira ha afirmat que ho consideren "absolutament digne" i els satisfà. En tot cas, ha volgut deixar clar que, per ells, els resultats són una "derrota absoluta" de Rajoy:

"Si aquestes eleccions han significat alguna cosa és que han estat una derrota absoluta de les decisions polítiques del govern espanyol i el president Rajoy aplicades a Catalunya. El que li estem dient és el que li deu estar dient tothom en aquests moments:  que assumeixi el mandat democràtic, que sigui demòcrata abans que res, i que faci el que hagi de fer perquè existeixi aquesta via dialogada i negociada."

ARXIVAT A:
Eleccions 21DArticle 155Procés catalàERCMarta Rovira
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut