Marta Pessarrodona: "La millor manera de servir el meu país és escriure"
La poeta ha recollit el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes en un acte al Palau de la Música en què ha mostrat "l'orgull" de ser catalana
Marta Pessarrodona: "La millor manera de servir el meu país és escriure"
Barcelona

Marta Pessarrodona: "La millor manera de servir el meu país és escriure"

La poeta ha recollit el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes en un acte al Palau de la Música en què ha mostrat "l'orgull" de ser catalana

Redacció Actualitzat
TEMA:
Literatura
Marta Pessarrona ha rebut el 51è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes de la mà de Marcel Mauri
Marta Pessarrona ha rebut el 51è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes de la mà de Marcel Mauri

De Virginia Woolf a Mercè Rodoreda, passant per Maria Aurèlia Capmany, Josep Carner, Gabriel Ferrater o Marià Vancells. Són només alguns dels referents que la poeta Marta Pessarrodona ha citat en rebre el 51è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, en un acte al Palau de la Música Catalana.

Pessarrodona ha titulat el seu discurs "'Entre la modèstia i l'orgull". "Si no poso el títol, no tinc mai res", ha confessat. Hi ha desgranat l'agraïment als seus pares, a les seves amigues, "genèric intencionat, que vol dir amics i amigues", i a Ferrater, "a qui encara estimo i sense el qual jo no seria qui soc".

També ha apel·lat al "verí Josep Carner" i a la Renaixença per preguntar-se: "Sense ells, hauríem resistit dues dictadures? Resistiríem ara?". Pessarrodona ha fet un reconeixement a la tradició poètica catalana:

"Les poetes (genèric intencionat) actuals i futures no tenim cap mèrit. Ens contempla una tradició tan rica, i tan catalana, que passa no sols pel Principat sinó també per València i per les Illes. És a dir pels Països Catalans, el somni de tanta gent nostrada."

 

També s'ha tret mèrits a l'hora de posar en valor que hagi parlat "des de la perspectiva violeta", per dir-ho amb les paraules amb què Jordi Cuixart li va notificar el guardó:

"No tinc cap mèrit perquè, potser sense saber-ho, em contemplaven tant una Carme Karr com una Dolors Monserdà i molt especialment Maria Aurèlia Capmany, mare amiga que, com sol passar amb les mares biològiques, potser vaig discutir-m'hi i negar-li coses."

Autora de llibres com "Primers dies de 1968", "Setembre 30", "Memòria" o "A favor meu, nostre", o assajos com "L'exili violeta" o "França: gener 1939", Pessarrodona ha sumat la distinció d'Òmnium a altres reconeixements com la Creu de Sant Jordi o el Premi Nacional de Literatura.

Pessarrodona ha parafrasejat Mercè Rodoreda al final del discurs, quan ha proclamat que el seu servei al país consisteix a fer bé el seu ofici:

"Penso que la millor manera que tinc de servir el meu país és maldant per fer molt bé allò que jo faig: escriure. Bo i sentint l'orgull del que soc: catalana."

Aquest és el vídeo amb el discurs íntegre de la premiada:


La poeta de Terrassa és la sisena dona que rep al Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, un fet que ha destacat ella mateixa i també el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, en el mateix acte. Mauri ha afirmat que es no repara cap injustícia, sinó que "la fem visible". També és la 14a vegada que s'atorga a un poeta.

En l'acte, amb diversos espectacles inspirats en els versos de Pessarrodona, s'ha llegit una carta del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ha manifestat que no viu la situació d'empresonament "com una derrota, sinó tot el contrari".

Mauri ha afirmat que aquest dimarts, quan Cuixart torni a asseure's al Suprem per escoltar els informes finals de les acusacions, ressonaran al seu cap les paraules de Pessarrodona:

"Demà, quan Jordi Cuixart s'assegui al Suprem representant els 170.000 socis i escolti la ignomínia de les acusacions, segur que li ressonaran al cap els teus versos, Marta: "Més enllà de la poesia, res".

ARXIVAT A:
Literatura Òmnium Cultural

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut