Javier Mariscal amb el cartell de la pel·lícula "Chico i Rita"
Javier Mariscal amb el cartell de la pel·lícula "Chico i Rita", que ha fet amb el director de cinema Fernando Trueba. (Foto: EFE)
Barcelona

Marta Pessarrodona i Xavier Mariscal, Premis Nacionals de Cultura

L'escriptora Marta Pessarrodona i el dissenyador Xavier Mariscal els han guardonat amb el Premi Nacional de Cultura. Mariscal ha rebut el de Disseny per l'exposició "Mariscal a la Pedrera", una selecció de quaranta anys de carrera artística. Pessarrodona, per la seva part, ha estat distingida amb el de Literatura, per tres obres publicades el 2010: el poemari "Animals i plantes" i els assajos "França: gener 1939" i "L'exili violeta". En l'apartat de còmic, el Premi Nacional ha estat per a l'àlbum "Miguel Núñez: mil vidas más", una biografia d'Alfons López, Pepe Gálvez i Joan Mundet. El Premi Nacional de Dansa ha estat per a l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya.

Actualitzat
Xavier Mariscal ha rebut el Premi Nacional de Disseny per l'exposició "Mariscal a la Pedrera", una selecció de quaranta anys de carrera artística. Mariscal ha estat premiat pel caràcter personal dels seus projectes, en què barreja l'humor amb una gran intel·ligència visual. I és que pel jurat Mariscal ha sabut conjugar, al llarg de la seva trajectòria, caràcter personal i capacitat de comunicació en cada projecte, tot sota l'aparença del joc i de l'humor però impregnat d'una gran intel·ligència visual i narrativa. Precisament, aquest divendres Mariscal estrena la pel·lícula "Chico i Rita", que ha fet amb el director de cinema Fernando Trueba.

L'escriptora Marta Pessarrodona ha estat distingida amb el Premi Nacional de Literatura, per tres obres publicades el 2010: el poemari "Animals i plantes" i els assajos "França: gener 1939. La cultura catalana exiliada" i també per "L'exili violeta". De Pessarrodona, el jurat valora la qualitat humana i intel·lectual de la seva obra literària com a poeta, narradora, assagista, dramaturga i traductora.

També s'han sabut dos premis nacionals més de Cultura. El de la categoria de dansa se l'endú l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, per la feina de dignificació d'aquest àmbit professional.

En l'apartat de còmic, el Premi Nacional ha estat per a l'àlbum "Miguel Núñez: mil vidas más", una biografia de l'històric militant comunista, d'Alfons López, Pepe Gálvez i Joan Mundet. A través d'acurades il·lustracions, el llibre recupera una part de la nostra memòria històrica.

Aquests premis s'han donat a conéixer l'endemà que se sabés que "Cavall Fort", Jordi Font, Joan Fontcuberta i Los Excéntricos també hagin rebut premis nacionals. Els guardons s'entregaran el 2 d'abril en un acte al Palau de la Generalitat.
Anar al contingut