Espanya tanca les fronteres terrestres per frenar el coronavirus

La presidenta de la Comissió Europea proposa restringir l'entrada a la UE, una mesura que s'haurà d'abordar en la cimera dels líders de la Unió d'aquest dimarts

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha restablert des d'aquesta mitjanit controls fronterers terrestres per intentar frenar l'avenç del coronavirus.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va anunciar aquest dilluns que només es permetrà l'accés a l'Estat als ciutadans espanyols, residents a Espanya, treballadors transfronterers o que acreditin una situació de necessitat o força major.

El tancament de fronteres terrestres no afecta, tampoc, el transport de mercaderies. D'aquesta manera, s'assegura la continuïtat de l'activitat econòmica i es preserva la cadena d'abastiment.

 

El ministre de l'Interior ha dit que l'objectiu principal és aturar la propagació de la Covid-19:

"El nostre propòsit és doblegar la corba de persones infectades pel virus, aquest és el nostre objectiu principal".

La mesura, que estarà en vigor mentre duri l'estat d'alarma, suposa l'activació de l'article 28 del Tractat de Schengen, que permet restablir controls en situacions com les que defineix el decret que ha establert l'estat d'alarma.

 

El ministre de l'Interior no ha tancat la porta a ampliar aquesta mesura a les fronteres aèries i marítimes:

"Si les circumstàncies exigeixen altres mesures, com el tancament de fronteres aèries o marítimes, s'adoptaran en el moment oportú".

El govern espanyol també ha dit que estudiarà si és necessària la participació d'efectius militars en els controls fronterers.

 

Una decisió coordinada amb els executius europeus

Grande-Marlaska ha incidit que la decisió s'ha pres en coordinació amb els governs europeus, que aquest dilluns al matí han celebrat per via telemàtica un consell de ministres conjunt d'Interior i Sanitat.

Abans que ho anunciés Marlaska, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comunicat la mesura al president francès, Emmanuel Macron, i al primer ministre portuguès, António Costa.

Aquest dilluns al matí, ja hi havia set països de la Unió Europea que havien notificat a la Comissió que havien imposat controls en les seves fronteres interiors: Àustria, Hongria, la República Txeca, Dinamarca, Polònia, Lituània i Alemanya.

 

Brussel·les proposa restringir l'entrada a la UE

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha proposat una restricció de l'accés als països de la Unió Europea des de l'exterior durant 30 dies per aturar l'expansió del coronavirus.

La mesura s'abordarà a la cimera per videoconferència que faran els líders de la UE aquest dimarts.

 

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen (Reuters / Johanna Geron)

 

Si finalment prospera, s'aplicarien excepcions a l'entrada de ciutadans de la Unió que tornin a casa, personal sanitari o científics que estiguin treballant en una cura. També aquelles persones que estiguin treballant en un país veí i hagin de creuar la frontera per anar a la feina en quedarien exemptes.

Von der Leyen ha anunciat la proposta en una roda de premsa juntament amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, després d'una videoconferència amb els socis del G7.

La decisió conjunta de la Unió Europea, si es produeix, arribarà, en qualsevol cas, després que alguns dels estats membres ja han adoptat mesures unilaterals o pactades entre veïns.

 

Control a la frontera entre Àustria i Alemanya (Reuters / Michael Dalder)

 

Alemanya ha reintroduït aquest dilluns controls a les seves fronteres. Des de les vuit del matí no es pot circular lliurement entre Alemanya i la majoria dels seus veïns: Àustria, Dinamarca, França, Luxemburg i Suïssa.

La mesura l'ha anunciada aquest diumenge el ministre de l'Interior alemany, Horst Seehofer, en roda de premsa.

"He pres la decisió de reintroduir temporalment controls fronterers."

Seehofer ha explicat que la mesura ha estat consensuada amb la cancellera, Angela Merkel, amb el vicecanceller, Olaf Scholz, i amb els caps de govern dels cinc estats federats afectats: Baviera, Baden-Württenberg, Renània-Palatinat, Sarre i Schleswig-Holstein.

I que ja l'ha comunicada als països veïns i a la Comissió Europea.

I l'ha defensada per la propagació "ràpida i agressiva" del coronavirus.

"La propagació del coronavirus avança de forma ràpida i agressiva tant a Alemanya com als països veïns europeus. Podem partir de la base que encara no hem assolit el pic."

La decisió alemanya de reintroduir controls fronterers arriba després que Polònia també anunciés aquest diumenge la reintroducció de controls en 58 passos fronterers que la comuniquen amb Alemanya, la República Txeca, Eslovàquia i Lituània.

 

Control policial a la frontera entre França i Alemanya (Reuters / Christian Hartmann)

 

Quan li han preguntat pel fet que els estats de la Unió Europea adoptin mesures unilaterals per combatre l'expansió del coronavirus, Seehofer ha mostrat comprensió, atesa la situació.

"Si no hi ha una solució europea, cal actuar en interès de la pròpia població. Només és culpable aquell que no actua."

Els controls introduïts aquest dilluns no impliquen un tancament total de fronteres, sinó la possibilitat de prohibir l'entrada a Alemanya a persones.

En canvi, es manté el pas de mercaderies.

Des del costat francès de la frontera, el ministre de l'Interior, Christophe Castaner, també ha remarcat que les mesures "no constitueixen un tancament de la nostra frontera comuna" i són per "limitar els intercanvis innecessaris amb la finalitat de limitar la propagació del coronavirus".

 

Camions de mercaderies francesos fan cua per entrar a Alemanya pel Pont d'Europa, sobre el Rhin (Reuters / Christian Hartmann)

 

Tant Castaner com Seehofer han aclarit que la mesura no afecta els treballadors transfronterers.

Una situació semblant és la que es viurà també a la frontera comuna entre Espanya i Portugal.

El primer ministre portuguès, António Costa, va anunciar aquest diumenge una restricció de la circulació fronterera. La idea és reduir-la a les mercaderies i els treballadors transfronterers, i eliminar desplaçaments turístics o de lleure entre els dos països.

Costa havia parlat abans, per teleconferència, amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
 

El Canadà també tanca fronteres

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha anunciat que el país també tancarà les fronteres a aquelles persones que no tinguin la ciutadania canadenca ni permís de residència. A més, els ciutadans canadencs amb símptomes de coronavirus tampoc podran entrar al país.

A partir d'aquest dimecres, només quatre aeroports canadencs estaran autoritzats a rebre vols internacionals. Els trajectes nacionals no es veuran afectats per la mesura. Trudeau ha demanat que els ciutadans es quedin a casa:

"Tots els canadencs han de quedar-se a casa i evitar tots els viatges que no siguin essencials fins a nou avís".

El Canadà farà algunes excepcions a aquest tancament fronterer, entre les quals hi ha l'accés dels ciutadans dels Estats Units.

 

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, durant una roda de premsa a Ottawa aquest divendres
El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, durant una roda de premsa a Ottawa aquest divendres (Reuters / Blair Gable)
ARXIVAT A:
Coronavirus AlemanyaFrançaUnió EuropeaEstat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut