Marlaska anuncia que comença a treure les concertines de Ceuta i Melilla

Els treballs han de començar abans que acabi el novembre i trigaran deu mesos

RedacccióActualitzat

Poc després que el Marroc hagi instal·lat concertines a la frontera amb Ceuta, el govern espanyol anuncia que comença a treure les seves.

El Ministeri de l'Interior ha informat que a final d'aquest mes començaran les obres per retirar aquest filat amb ganivetes que corona les tanques de Ceuta i Melilla. Tallen les persones que intenten saltar i no han servit per acabar amb el pas de migrants.

Calculen que les obres trigaran deu mesos i costaran gairebé 18 milions d'euros (9,5 a Melilla i 8,3 a Ceuta).

Segons el Ministeri, les concertines se substituiran per altres elements "més segurs i menys lesius" per a les persones que intenten passar la frontera saltant la tanca.

 

El Ministeri explica que, des de fa 13 anys, només s'han reparat danys causats per la meteorologia o per les entrades, a vegades massives, de persones. Per això destaca que les noves obres són les de més transcendència des del punt de vista operatiu i de lluita contra les xarxes de tràfic de persones, i també les de més complexitat tècnica.

A més, als trams més vulnerables s'augmentarà l'altura fins a deu metres.

 

Les ganivetes o fulles tallants que coronen les tanques de Ceuta i Melilla

 

Altres actuacions

La retirada de les concertines forma part del Pla de Reforç i Modernització del Sistema de Protecció Fronterera Terrestre a Ceuta i Melilla, que el consell de ministres va aprovar al gener, amb un pressupost total de 32 milions.

Dins d'aquest pla, al maig es va posar un nou sistema de circuit tancat de televisió al perímetre fronterer de Ceuta, amb 66 càmeres, incloses 14 de tèrmiques.
També s'han instal·lat sistemes de reconeixement facial als passos fronteres d'El Tarajal (Ceuta) i Beni Enzar, Barrio Chino, Mariguari i Farhana (Melilla).

 

Informació al Marroc

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Maskaska, ha informat el seu homòleg marroquí de cadascuna de les actuacions i de la coordinació en les mesures de seguretat necessàries als dos costats de la frontera mentre durin les obres.

Quan va arribar al Ministeri, Grande-Marlaska va anunciar que suprimiria les concertines, que es van instal·lar l'any 2005, amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut