Mariano Rajoy defensa al Senat l'aplicació del 155 (EFE)
Madrid

Mariano Rajoy justifica el 155 al Senat: "No hi ha alternativa"

Demana el cessament del president, vicepresident i consellers del govern català, tenir ell la facultat de dissoldre el Parlament i que el president del Parlament no pugui proposar candidat per a la presidència de la Generalitat

RedaccióActualitzat

El president del govern, Mariano Rajoy, ha defensat davant el Senat les mesures que inclou l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Ha dit que són mesures necessàries per aconseguir els quatre objectius de l'executiu de Madrid: "Tornar a la legalitat, recuperar la confiança, mantenir els alts nivells de creixement econòmic dels darrers temps i, en quart lloc, celebrar eleccions en una situació de normalitat institucional." Rajoy ha dit que la seva "voluntat és celebrar-les tan aviat com sigui possible", en un termini màxim de sis mesos.

Les mesures que Rajoy ha demanat al Senat que aprovi són que, a partir d'ara, la facultat de dissoldre el Parlament passi al president del govern espanyol. També demana que es procedeixi al cessament del president, vicepresident i consellers del govern català i que el president del Parlament no pugui proposar candidat per a la presidència de la Generalitat.

Rajoy ha justificat l'adopció del 155 perquè el govern català ha passat per sobre de la llei i ha violat "els drets de les minories". Això, ha dit, justifica que s'adopti una mesura que mai s'havia aplicat en democràcia:

"No és una cosa que els governs facin de forma habitual, de fet és la primera vegada que s'aplica des del 1978 perquè estem en una situació excepcional i amb greu conseqüències per a moltíssimes persones."

Rajoy ha començat la seva exposició inicial amb un resum del que ha passat a Catalunya els últims mesos i ha dit que al govern català "res l'importa, allà es fa el que volen una suposada majoria":

"A Catalunya s'han ignorat i incomplert les lleis, s'ha aprovat una nova legalitat i i s'ha privat els membres de l'oposició d'exercir com a tals. És la més greu burla a la democràcia que s'ha fet des que es va aprovar la Constitució."

"Tot ha estat un procés continuat de decisions antidemocràtiques. Contràries a la llei, i als valors espanyols i europeus, s'ha trepitjat les lleis i les minories. Això és el que ha succeït a Catalunya."

Les decisions del govern català, ha dit Rajoy, fracturen la societat i la convivència i perjudiquen "greument" l'economia del país.

"Quan es trenca la llei, es trenca la convivència. S'imposa la llei del més fort i es divideix les famílies. Té conseqüències econòmiques, les entitats financeres i les empreses marxen."

Per això, ha dit, "no hi ha alternativa" per a l'Estat, que no té més opció que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, que arriba, segons Rajoy, "carregat de raons":

"No  hi ha alternativa. L'única cosa que es pot fer en aquesta situació és acudir a la llei. En aquest país hi ha l'article 155.  Aquest procediment s'inicia carregat de raons: les mesures excepcionals només s'han d'adoptar quan no hi ha altre remei."

Rajoy considera que no es pot deixar que un precedent com el català s'estengui. El problema "no només és Catalunya sinó que afecta tot Espanya" i pregunta si "s'ha de reconèixer categories desiguals entre els ciutadans".

Culpa directament Puigdemont de la confusió generada després de l'1 d'octubre. Diu que va ser ell qui "va fer vessar el got" el 10 d'octubre quan va donar validesa al resultat del referèndum i va deixar en suspens la declaració d'independència:

"Puigdemont va ser el que va decidir que continués endavant el procés per engegar el 155.  Ell i només ell."

El president el govern espanyol ha dit que Espanya té dret a defensar-se i ha d'evitar que "s'abusi de Catalunya" i salvar-la "d'actituds anticonstitucionals":

"El que avui amenaça Catalunya no és l'article 155, sinó l'actitud del govern de la Generalitat. Estem davant d'un desafiament inèdit a l'Estat en contra d'una obra que hem construït tots junts. No és una qüestió de partits ni dels catalans en concret."

Una Catalunya independent, ha dit, "mai tindrà el suport de la Unió Europea, perquè va en contra dels principis i els valors que són els fonaments d'Europa". I ha insistit que, malgrat el que han explicat als ciutadans de Catalunya, "això, a fora, no té ni tindrà el suport de ningú".

 

ARXIVAT A:
Article 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut