Mariah Carey, demandada per plagiar l'èxit "All I want for Christmas is you"
Imatge d'arxiu de Mariah Carey a la Variety's 2019 Power of Women a Los Angeles, EUA (Reuters/Mario Anzuoni)

Mariah Carey, demandada per plagiar l'èxit "All I want for Christmas is you"

Andy Stone diu haver coescrit una cançó amb el mateix títol cinc anys abans i demana a Carey 20 milions de dòlars per danys i perjudicis

RedaccióActualitzat

La cantant Mariah Carey ha sigut demandada per infracció de drets d'autor per la seva cançó més famosa, "All I want for Christmas is you". El compositor Andy Stone diu haver coescrit una cançó amb el mateix títol cinc anys abans, i afirma que Carey es va aprofitar de la seva "popularitat" i "estil".

Carey va publicar el seu èxit nadalenc el 1994 i des de llavors s'ha convertit en una de les cançons més conegudes de tots els temps, i ha arribat a encapçalar les llistes de popularitat de diversos països.

Segons explica la BBC, hi ha informes que revelen que Carey va guanyar més de 60 milions de dòlars en drets d'autor l'any 2017.

Ara, Andy Stone li demana almenys 20 milions per danys i perjudicis a Carey, al seu coautor Walter Afanasieff i a la discogràfica Sony Music Entertainment per infracció de drets d'autor i apropiació indeguda, entre altres reclamacions.  

Tot i que totes dues són cançons nadalenques i comparteixen temàtica amorosa ("Tot el que vull per Nadal ets tu"), no tenen res a veure musicalment, en melodia i ritme:

 


L'"All I want for Christmas is you" d'Andy Stone la interpreta el grup nord-americà de country Vince Vance and the Valiants, del qual ell mateix forma part. Segons detalla la web especialitzada en informació musical AllMusic, la cançó de la discòrdia és l'èxit més gran del grup, que es va situar diversos cops al capdamunt de les llistes de cançons country durant la dècada dels 90.


Hi ha hagut plagi?

Segons la BBC, en unes memòries recents, Mariah Carey va admetre que havia compost "la major part de la cançó amb un teclat Casio petit i barat".

Stone, per la seva banda, argumenta que mai va donar permís perquè la seva cançó fos utilitzada per a cap altra finalitat, inclosa "la creació d'una obra derivada".

De totes maneres, no queda clar per què el compositor ha presentat la demanda ara, 28 anys després del llançament de la cançó de Carey.

Els advocats d'Andy Stone han explicat que l'any passat es van posar en contacte amb Carey i la resta de demandats, però "no van arribar a cap acord".

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsMúsicaNadal
Anar al contingut