Maria Eugènia Gay substituirà Teresa Cunillera com a delegada del govern espanyol a Catalunya (ACN/ Marta Casado)
Maria Eugènia Gay substituirà Teresa Cunillera com a delegada del govern espanyol a Catalunya (ACN/Marta Casado)

Maria Eugènia Gay serà la nova delegada del govern espanyol a Catalunya

Pren el relleu a Teresa Cunillera, que aquest divendres ha presentat la dimissió

Actualitzat

La degana del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Maria Eugènia Gay, prendrà el relleu a Teresa Cunillera com a delegada del govern espanyol a Catalunya, segons ha confirmat La Moncloa. El seu nomenament s'aprovarà al Consell de Ministres del dimarts 18 de gener.

Teresa Cunillera havia dimitit aquest divendres a primera hora. En una carta dirigida a Pedro Sánchez, Cunillera explica que "la situació ha millorat considerablement a Catalunya" des que va assumir el càrrec el 2018 i que "ha arribat el moment" de deixar el seu lloc.

A més de degana de l'ICAB, Maria Eugènia Gay és vicepresidenta del Consell General de l'Advocacia Espanyola (CGAE), presidenta de la Comissió de Relacions Internacionals del Consell General de l'Advocacia Espanyola i presidenta de la Comissió de Mediació de la Fédération des Barreaux d'Europe.

Nascuda a Barcelona el 1975, és filla de l'advocat Eugeni Gay i Montalvo, que va ser vicepresident del Tribunal Constitucional. Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona-CEU Abat Oliba, i amb un màster en Mediació pel Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Gay és especialista en Dret Processal i Civil.

Maria Eugènia Gay va ser reelegida degana del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) el juny de 2021 per una àmplia majoria.

La fins ara degana de l'ICAB va avalar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, per part del govern de Mariano Rajoy, afirmant que "era inevitable davant una deriva incontrolable". Qüestionada per sectors de l'independentisme, Maria Eugènia Gay va afirmar el desembre del 2019 que considerava la sentència del procés "desproporcionada i injusta" i que "no respon a les necessitats" de Catalunya. En un acte de debat sobre la sentència del Suprem, Gay va insistir en "la necessitat de tornar al diàleg" com a via per solucionar el conflicte català.

El febrer de 2018 Gay va ser protagonista d'una polèmica quan va retreure al llavors president del Parlament Roger Torrent que fes referència als "presos polítics" en un discurs durant la celebració del patró dels advocats. Gay va dir a Torrent "no era la idea, president. L'ha feta bona, eh? Moltes gràcies". Molestos per les paraules de Torrent van abandonar l'acte el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, els fiscals en cap de Catalunya i de Barcelona, Francisco Bañeres i Concha Talón, i el president de l'Audiència de Barcelona, Antonio Recio.

El nom de Maria Eugènia Gay havia estat en les travesses per encapçalar el Ministeri de Justícia en el govern de Pedro Sánchez.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàMoncloa
Anar al contingut