Maria del Mar Bonet i Alícia Casals rebran la Medalla d'Honor de la Xarxa Vives

ACN Barcelona - El Consell General de la Xarxa Vives d'Universitats distingirà amb la Medalla d'Honor de la institució a l'enginyera Alícia Casals i a la cantant i compositora Maria del Mar Bonet. L'acte de lliurament dels guardons es farà el 12 de juliol a les dotze del migdia a la Universitat Autònoma de Barcelona(UAB). El guardó reconeix la trajectòria professional i el compromís amb la ciència, la cultura i la societat de Bonet i Casals. La Medalla d'Honor de la Xarxa Vives d'Universitats és la màxima distinció que atorguen les 22 universitats de la Xarxa Vives, en reconeixement de la trajectòria professional, el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, en diferents àmbits i disciplines, han fet les persones homenatjades.

La Xarxa Vives ha destacat que la música de Maria del Mar Bonet "mostra un profund arrelament a la cultura de les Illes, especialment de Mallorca". "Tot i que el seu primer èxit fou la reivindicativa 'Què volen aquesta gent?'(1968), amb lletra de Lluís Serrahima, en general les seves cançons s'han centrat en continguts poètics, que van des d'un intens intimisme fins a una exaltació de vegades sensual", afegeix la institució sobre la cantant i compositora especialitzada en música tradicional mediterrània.


Entre la llarga llista de premis que acumula Maria del Mar Bonet, destaquen la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1984), la Medalla d'Or de la Ciutat de Mallorca (2004), la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona (2006) o la Medalla d'Or de les Illes Balears (2017).

Alícia Casals i Gelpí (Barcelona, 1955) és enginyera industrial i informàtica, catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya. Casals ha treballat sobre robòtica intel·ligent amb aplicacions mèdiques com a directora del programa de robòtica de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya i ha desenvolupat prototips de sistemes robotitzats d'ajut a discapacitats i a intervencions quirúrgiques.

Casals és membre de l'Institut d'Estudis Catalans des de 2007 i presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia des de 2019. Ha presidit diversos congressos internacionals de robòtica experimental, arribant a ser vicepresidenta de la IEEE Robotics and Automation Society (2008-2009) i presidenta del Technical Committee on Biorobotics de la IEEE Engineering in Medicine and Biology Society (2016-2017).

Des del 1995, any en què es van lliurar les primeres medalles, han rebut aquesta distinció 29 persones de diversos àmbits de coneixement.

Anar al contingut