Barcelona

Marès nega haver estat un escultor oficialista en una entrevista inèdita del 1984

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge es compleixen els 70 anys de la fundació del Museu Marès i arrenca oficialment la celebració de l'any dedicat a Frederic Marès.

Una bona ocasió per recordar l'escultor i col·leccionista nascut l'any 1893. TV3 encara va ser a temps d'entrevistar-lo- Ho va fer l'any 1984 la periodista Dolors Genovès, en una entrevista de gairebé una hora. L'entrevista no s'ha emès mai i aquest diumenge s'ha recuperat al programa "Inèdits" del Canal 33.

Programa relacionat: "Art endins" dedicat al Museu Frederic Marès

 

A l'entrevista, Frederic Marès repassa la seva vida en el món de l'art. La infància a Portbou, els estudis a la Llotja, les beques a l'estranger... Analitza el que va suposar per a ell la Guerra Civil, amb la difícil defensa del patrimoni artístic de Barcelona, a la qual va dedicar tants esforços.

També intenta desfer alguns malentesos. Sempre s'havia dit d'ell que havia posat el seu art a disposició de la dictadura o, si més no, que era un escultor oficialista. Ell ho nega i explica la seva versió.

Parla de la controvertida estàtua de la Victòria que hi havia al passeig de Gràcia:

"Vaig demanar i vaig exigir que fos dedicada a tots els caiguts d'un i altre cantó, però després es va posar un escut a davant i es va tergiversar."

L'Ajuntament de Barcelona va acabar retirant l'estàtua el 2011.

Al final de la conversa, Marès reconeix que li agradaria tornar a fer escultures. El problema no és l'edat, és el temps que et prenen els altres.
Tot i això, l'entrevista confirma que els museus que va engegar i el col·leccionisme van ser la seva gran passió:


-"I vostè, no es va voler casar?"
-"Sí que em vaig casar, set o vuit vegades. Cada museu és un casament per a mi!"

ARXIVAT A:
Art
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut