Barcelona

Marea de pensionistes a Barcelona per denunciar la pèrdua del poder adquisitiu

La ministra Fátima Báñez ho nega i assegura que, els últims 4 anys, només han perdut una dècima

Actualitzat

Els pensionistes han omplert la plaça Catalunya de Barcelona en una de les concentracions convocades arreu de l'Estat per la plataforma Marea Pensionista. Un cop més, els pensionistes reivindiquen públicament unes pensions dignes que cada cop són més insuficients.

Denuncien la pèrdua del poder adquisitiu de les pensions, que han crescut per sota de la inflació.

600 € menys a l'any

La UGT ha xifrat la pèrdua de poder adquisitiu de les pensions a Catalunya en més de 3.300 euros des del 2010, quan les pensions es van deixar d'actualitzar en funció de la inflació.

Si no s'hagués fet el canvi, cada mes els pensionistes catalans cobrarien uns 48 euros més de mitjana. I al cap de l'any sumarien, doncs, més de 600 euros extra.

A Espanya, la quantitat seria una mica inferior, perquè també els preus són més baixos.

Aquest 2018, els pensionistes acabaran perdent 167 euros anuals més, si els preus acaben pujant un 1,5% com es preveu, per sobre, doncs, de les pensions, que pugen només un 0,25%.

Báñez nega que perdin poder adquisitiu

Ara bé, la ministra Fátima Báñez ha negat aquest mateix dijous que els pensionistes perdin poder adquisitiu, des que es va aplicar el nou sistema de valorització de les pensions.

"En l'última dècada des de la crisi, del 2007 al 2017, s'ha mantingut el poder adquisitiu dels pensionistes. I en els últims 4 anys, des de la recuperació, en què s'ha aplicat el nou índex de revalorització de les pensions, els tres primers anys han guanyat poder adquisitiu, i l'últim any han perdut alguna cosa, però bàsicament la pèrdua ha estat d'una dècima en els últims 4 anys."

 

Els pensionistes han denunciat al Tribunal Europeu dels Drets Humans la pujada del 0,25% i la congelació del 2012 perquè consideren que viola la convenció europea dels drets socials.

Gran marxa pensionista

Els sindicats UGT i CCOO han convocat més 80 concentracions a tot l'Estat en el que han qualificat de "gran marxa" per defensar el sistema públic de pensions i denunciar la pèrdua de poder adquisitiu dels pensionistes.

A Barcelona, unes 1.500 persones, segons els organitzadors, s'han concentrat a la plaça de Catalunya per rebutjar la pujada del 0,25% d'aquest any i denunciar que el govern espanyol fomenta plans de pensions privats mentre retalla les pensions públiques.

Segons un dels portaveus de la plataforma Marea Pensionista, Domiciano Sandoval, reclamen un debat seriós en què puguin tenir veu.

"No volem de cap manera que engeguin una negociació de la qual nosaltres no formem part perquè a través de les cadenes de televisió i dels mitjans de comunicació estan tot el dia insistint que les pensions no es poden sostenir... Porten 5 anys que ens estan apujant el 0,25%, i el que volem és un debat sobre aquest tema. Un debat que abordi la productivitat, que abordi els ingressos del sistema i no les despeses, que creiem que no s'aborden. I mobilitzarem per força un debat perquè estem farts de polítiques austericistes que ens porten a la ruïna."

 

A Lleida, la concentració s'ha fet a la plaça de Sant Joan, on centenars de persones s'han aplegat i s'ha llegit un manifest.

Hi ha noves mobilitzacions convocades per als dies 1 i 15 de març.

ARXIVAT A:
Pensions
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut