L'advocat de l'acusació popular de Vox, Javier Ortega Smith
L'advocat de l'acusació popular de Vox, Javier Ortega Smith

L'interrogatori de Vox als seus testimonis fa perdre la paciència a Marchena

Marta CarnicéActualitzat

Aquest dimecres a la tarda, les preguntes i el degoteig de testimonis que han comparegut a petició de l'acusació popular de Vox han fet perdre la paciència al president de la sala segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, que ha hagut de cridar l'atenció més d'un cop a l'advocat Javier Ortega-Smith perquè els testimonis no han aportat res a la causa. Uns testimonis a qui, en la majoria dels casos, tampoc han fet preguntes ni la Fiscalia ni l'Advocacia de l'Estat.

El cas més flagrant ha estat el testimoni d'un mosso d'esquadra, el 16646, que no va arribar a intervenir en cap actuació relacionada amb el referèndum de l'1 d'octubre. Només va ser reclamada la seva intervenció en un incident i va ser per un conductor begut a prop d'un col·legi on hi havia aplegades unes dues-centes persones.

Ortega Smith: Van rebre instruccions de Fiscalia respecte al que havien de fer l'1-O?

Mosso 16646: Sí.

Ortega Smith: No va tenir cap participació en aquest sentit?

Mosso 16646: Cap.

Ortega Smith: Quants més efectius hi havia a la seva comissaria que estaven en la mateixa situació?

Mosso 16646: Un patrulla.

Ortega Smith: Quants agents són?

Mosso 16646: Dos agents.

Ortega Smith: En tota la comissaria?

Marchena: No expressi sorpresa per la resposta. Aquest senyor és un mosso d'esquadra, i preguntant-li dades com amb qui va estar, quants números, quants efectius correm el risc de dir alguna cosa que no coneix  i de desinformar-nos.

Ortega Smith: Disculpi, l'hi preguntaré d'una altra manera.

Marchena: Si és el mateix, no val una altra manera.

Ortega Smith: Li volia preguntar si no el van requerir en cap moment per prestar serveis de suport a actuacions que estiguessin fent els Mossos respecte al que passava l'1-O.

Mosso 16646: Només un cas a destacar, però relacionat amb temes de seguretat ciutadana. Va ser un senyor d'un col·legi a la Garriga que anava begut amb el cotxe en un carrer on hi havia un munt de gent, dues-centes persones. I va ser detingut i vam anar a donar un cop de mà als companys."

 

No ha estat la primera vegada que ho ha fet en les declaracions d'aquest dimecres. També ha passat en l'interrogatori al guàrdia urbà de Badalona 476, un agent relacionat amb aquell episodi del 25 de setembre del 2017 en què els agents locals van requisar material de propaganda del referèndum a Badalona i es va acusar José Téllez, regidor de l'Ajuntament de Badalona, i Jordi Cuixart d'apropiar-se dels cartells i tornar-los a les persones que els estaven penjant. Marchena, en aquest cas, també ha cridat l'atenció a Ortega Smith per preguntar sobre qüestions per les quals el testimoni no havia estat citat.

Ortega Smith: Vostè va participar en alguna altra diligència de confiscació de electoral referent a l'1-O?

Guàrdia urbà de Badalona 476: No. Sé que es va intervenir molt material, però jo no...

Ortega Smith: No va participar en cap? Ni com a instructor, ni secretari ni agent al carrer?

Guàrdia urbà de Badalona 476: Com a agent al carrer, no, o no recordo haver participat en cap. Es va decomissar bastant material durant aquests dies, però jo, personalment, no vaig participar en cap diligència.

Ortega Smith: I aquest material que va veure com era?

Guàrdia urbà de Badalona 476:  Es van confiscar rètols, eren com propagandístics. Crec que fins i tot es van arribar a confiscar esprais de color groc. Després s'enviava a Fiscalia, però jo això ho veia una mica de passada, perquè, com que estic a la unitat d'atestats de la Guàrdia Urbana, sempre ens anem passant novetats i vas veient el material, però, si ni estic com a instructor ni secretari ni m'afecta molt, tampoc pregunto gaire.

Ortega Smith: Però ho va veure o no ho va veure?

Guàrdia urbà de Badalona 476: Sí, sí que...

Marchena: Senyor lletrat, el que justifica la pertinença de la declaració està relacionat amb un episodi molt concret, que era el que motivava l'interès de l'escrit d'acusació; intentar esbrinar ara si hi va haver altres episodis o què es va fer o no es va fer amb el material és propi de la fase de judici oral.

 

El president de la sala segona del Suprem se les ha tornat a tenir amb l'advocat de l'acusació popular quan li ha retret que preguntés al mosso d'esquadra 17854 en "termes hipotètics".

"Ortega Smith: Vostè va veure algun tipus d'aldarull violent o insults, o va veure actituds hostils respecte a vostès?

Mosso d'esquadra 17854: No, la gent estava en situació d'espera davant del centre, de manera pacífica i no...

Ortega Smith: D'espera fent cua per anar a votar?

Mosso d'esquadra 17854: No, més aviat tapant l'entrada del centre.

Ortega Smith: No en espera, sinó en una posició de bloqueig de l'entrada?

Mosso d'esquadra 17854: Conglomerats a l'entrada del centre.

Ortega Smith: Diria que estaven esperant si arribaven ...

(Marchena) No li preguntem alguna cosa en termes hipotètics. Que no hagi de formular en la seva resposta una hipòtesi.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut