Marchena ha admès finalment que es preguntés per l'incident durant una concentració a Calella la nit de l'1-O
Marchena ha admès finalment que es preguntés per l'incident durant una concentració a Calella la nit de l'1-O
Madrid

Marchena rectifica i admet que la defensa pregunti per incidents en un hotel de Calella

L'advocada Bernaola s'ha queixat que les acusacions sí que havien pogut preguntar pels fets. El testimoni ha manifestat que guàrdies civils van orinar sobre la gent la nit de l'1-O

Irene VaquéActualitzat

Moment inesperat en el judici del procés. El jutge Manuel Marchena ha rectificat i ha admès que es fes una pregunta que, feia només uns minuts, havia considerat improcedent. Ha passat durant l'interrogatori a Josep Grima, un empresari que l'1-O va ser a l'Escola Pia de Calella, i en relació amb incidents que hi va haver amb la Guàrdia Civil en aquest municipi la nit d'aquell dia.

Després de parlar de com va viure la jornada del referèndum, l'advocada Ana Bernaola li ha preguntat per com va ser la convivència amb els guàrdies civils que es van allotjar en dos hotels de Calella.
 

Josep Grima va ser a l'Escolia Pia de Calella el dia del referèndum 


El testimoni ha començat a parlar d'una "petita concentració" davant de l'Hotel Vila, on s'estaven alguns agents, que es va convocar, segons ha dit, en rebuig a l'actuació policial de l'1-O a pobles veïns com Sant Cebrià o Sant Iscle de Vallalta.

"En un moment donat, una persona suposadament de la Guàrdia Civil, vestit de paisà, amb la porra extensible es posa córrer. Van tirar els mossos a terra i van pegar a tothom a qui van atrapar", ha explicat el testimoni.


L'advocada ha preguntat per quina era l'actitud de la gent i Marchena l'ha aturat per demanar que l'interrogatori es reconduís:

"Centrem-nos en la votació. La resta desborda l'objecte del procés."

Bernaola ha replicat que feia la pregunta perquè "en l'interrogatori de la Fiscalia als agents es va discutir aquest incident". Marchena, però, s'ha mantingut ferm i ha insistit que el que relatava el testimoni "no té connexió amb l'objecte del procés". "Si vol, formuli protesta", ha afegit. La lletrada ho ha fet i ha donat per acabat l'interrogatori.

La sorpresa ha saltat després del torn de les acusacions, quan el president de la sala ha rectificat:

"Si ho desitja, pot preguntar el que abans s'ha declarat impertinent".

 

Bernaola, de l'equip de defensa de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, li ha demanat si la cinquantena de persones que es van concentrar davant l'hotel van tenir una actitud violenta cap a la Guàrdia Civil. I el testimoni ha remarcat que no, que cridaven "Hem votat" i que, en qualsevol cas, els que van tenir una "actitud xulesca" van ser els agents, que, segons ha manifestat, van orinar a sobre de la gent:

"Des dels balcons d'aquest hotel jo vaig rebre una escopinada d'un dels guàrdies civils que hi havia. Hi havia una actitud fins i tot una mica xulesca, jugant amb armes, amb porres extensibles, i fins i tot sembla que es van orinar a sobre d'algunes de les persones que estàvem allà concentrades, perquè vam notar com anaven caient coses dels balcons. La provocació no era ni de bon tros per part nostra."

 

Aquests han estat els únics incidents que s'han comentat a la sessió d'aquest dimecres, en què hi ha hagut molts testimonis reiteratius, de col·legis on no va anar la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil i l'1-O, que han dit que va ser una jornada de caràcter "festiu". Cap dels presents a les escoles sabia com van arribar les urnes i paperetes als centres de votació.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut