Manuel Marchena ha tallat reiteradament l'interrogatori de Marina Roig a Javier Pacheco, dirigent de CCOO a Catalunya
Manuel Marchena ha tallat reiteradament l'interrogatori de Marina Roig a Javier Pacheco, dirigent de CCOO a Catalunya
Madrid

Marchena esbronca Roig: "No es pot venir al Suprem a llegir manifestos sindicals"

El jutge ha interromput diverses vegades l'interrogatori al líder de CCOO a Catalunya i ha retret a l'advocada de Cuixart que fessin "dissertacions sobre manifestos del sindicat"

Irene VaquéActualitzat

Tens interrogatori al secretari general de Comissions Obreres a Catalunya, Javier Pacheco, en el judici del procés. El jutge Manuel Marchena ha interromput repetidament l'advocada Marina Roig, que defensa Jordi Cuixart, perquè ha considerat que les preguntes portaven el testimoni a fer "valoracions sindicals".

"No té sentit des del punt de vista de la sala. El que pensava Comissions Obreres sobre la dimensió del conflicte, en principi desborda el procediment. Formuli una altra pregunta".

Marchena ha donat l'alerta després que Roig preguntés a Pacheco per diversos tuits que va publicar el 20S, en què el sindicat valorava que l'operació policial múltiple d'aquells dies suposava "de facto, probablement, la intervenció d'unes institucions de Catalunya".

Veient que l'interrogatori continuava pel mateix camí, el president de la sala ha retret a Roig que els fes "perdre el temps" i, quan l'advocada li ha replicat, Marchena ha marcat territori:

"Quan declaro la impertinència d'una pregunta, no em repliqui. Faci una altra pregunta."

 

Marchena a Roig: "Té vostè un problema"

Roig ha formulat diverses protestes i ha argumentat que no buscava valoracions polítiques, sinó que preguntava per documents que l'acusació ha inclòs en el seu escrit.

L'enganxada ha tingut el moment culminant quan Marchena ha respost a Roig que "tenia un problema" si no sabia què més preguntar al testimoni:

 

"Marchena: Els informes o els comunicats que hagi fet CCOO no tenen cap connexió amb aquest procés. Faci una altra pregunta.

Roig: Senyoria, formulo protesta, perquè són fets que consten en els escrits d'acusació. Li pregunto sobre fets.

Marchena: Faci una altra pregunta que no convidi el testimoni a fer una valoració política o de transcendència sindical sobre el que estem jutjant. Faci una altra pregunta.

Roig: Li pregunto pel contingut del document que és un document utilitzat per la fiscalia. És que si no puc preguntar pel contingut d'un document, sincerament, no entenc com puc defensar el meu client.

Marchena: Doncs té vostè un problema."

Marchena ha insistit que l'interrogatori no podia avançar amb valoracions sindicals:

"El testimoni no pot venir al Suprem a llegir manifestos sindicals sobre el que va passar el dia 1-O o el que va succeir el 20 de setembre."

 

El jutge Marchena intervé durant l'interrogatori de Roig a Pacheco

 

El "faci una altra pregunta" de Marchena s'ha repetit quan l'advocada de Cuixart ha preguntat a Pacheco pel paper de CCOO al Pacte Nacional pel Referèndum. El jutge ha remarcat que, pel tribunal, no té "cap rellevància" aquest fet:

"No té cap transcendència i ja no sé com dir-li-més clar. Expresso el criteri de tot el tribunal. Aquest senyor no pot venir aquí a dissertar sobre el contingut del manifest de CCOO. No pot ser. I vostè està convidant una i altra vegada que vingui a explicar a aquest tribunal quina és la posició de CCOO i no té cap sentit. És molt respectable la posició de CCOO, però cap interès per a nosaltres."

Roig ha fet notar que el Pacte Nacional pel Referèndum "és objecte de l'escrit d'acusació" i Marchena li ha contestat que consta a la causa i, per tant, serà valorat pel tribunal. "No necessitem el complement d'aquest senyor que ens ho expliqui", ha etzibat.
 

Javier Pacheco, secretari general de CCOO a Catalunya, en la declaració al Suprem

A preguntes de Mariano Bergés, l'advocat defensor de Dolors Bassa, Pacheco ha explicat que el govern no va ser convocant de l'aturada de país del 3 d'octubre i que mai va rebre cap instrucció de Dolors Bassa: "No en vaig rebre, ni l'hagués acceptat." 


Els altres tocs d'atenció de Marchena

L'enganxada amb Marina Roig ha estat el moment més tens de la sessió d'aquest dilluns a la tarda del judici. Al llarg de la jornada, però, hi ha hagut altres moments, però, en què el jutge ha intervingut. 

L'advocada Ana Bernaola durant l'interrogatori a Antoni Morral

Per exemple, quan el diputat de JxCat, exalcalde de Cerdanyola del Vallès i secretari general de la Crida Nacional per la República Antoni Morral comentava la forma de funcionament de l'ANC, preguntat per Ana Bernaola, de la defensa de Jordi Sànchez. "L'organització de l'ANC desborda el procés", ha advertit Marchena. Al cap d'uns minuts, ha reblat el clau:

"Senyora Bernaloa, si us plau, dirigeixi l'interrogatori perquè estem assistint a una explicació del funcionament orgànic que no és d'interès per al tractament jurídic dels fets". 

També s'ha endut un comentari de Marchena el testimoni Pere Miralles, membre de l'ANC i coordinador dels voluntaris el 20S.

La mateixa advocada Ana Bernaola li preguntava si les mobilitzacions de l'ANC estaven vinculades al món independentista, i Miralles ha contestat que també s'havien implicat en accions com les manifestacions de rebuig als atemptats de Barcelona i Cambrils. "Hi vam accedir amb molt de gust perquè estem d'acord amb la pau i la tolerància, valors que defensem". Aquí, Marchena l'ha tallat: 

"A veure... Prescindeixi de valoracions i de subratllar drets que tots compartim." 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut