Marçà alerta als visitants que al poble sonen campanes i que no pensen canviar

A Marçà han posat un cartell amb el text: "Esteu entrant en un indret amb riscos i perills. Aquí tenim campanes que toquen regularment"

Anna MasipActualitzat

A Marçà, al Priorat, les hores sempre les toquen les campanes de l'església de Santa Maria. Com en molts pobles agrícoles, també hi circulen tractors pels carrers i a l'entorn de la vila hi ha granges d'animals. Fets quotidians com aquests han creat malestar a algunes persones nouvingudes al poble.

Abans de la pandèmia, a Marçà hi vivien unes 600 persones i ara hi ha una trentena de veïns nous. Alguns s'han queixat de les campanes, dels sorolls i de les pudors de les granges.

L'Ajuntament ha posat fil a l'agulla per donar-hi resposta. Ho han fet posant un cartell a l'entrada d'aquest municipi on avisen als visitants: "Esteu entrant en un indret amb riscos i perills. Aquí tenim campanes que toquen regularment. Ramats que viuen a prop". El cartell afegeix: "Si no ho suportes, has arribat al lloc equivocat. En cas contrari, aquí trobareu una càlida benvinguda i molta simpatia".

Els veïns del poble ho veuen bé i defensen el so de les campanes o dels tractors com un símbol d'identitat del municipi. Montse Carrete, veïna, explica: "Som un poble d'agricultura i el que no estigui content, ja ho diu clar, que marxi. Les campanes sempre han tocat, els tractors sempre han passat, és el que hi ha als pobles."

El campanar de Marçà, que toques quarts i hores puntualment
El campanar de Marçà, que toca quarts i hores puntualment

Altres veïns com l'Enriqueta Muntané, propietària de la casa rural La Viola, diu que els clients li comenten que se senten molt, les campanes, i ella els respon: "Les campanes són un senyal d'identitat d'un poble. A les capitals potser també en teniu i no les sentiu perquè altres sorolls us les tapen. Jo, per exemple, quan vaig a una capital el soroll de l'ascensor el sento de seguida, els cotxes que passen pel carrer..."

Des de l'Ajuntament diuen que els veïns que visquin al poble s'han d'adaptar a la normativa i els costums que hi ha. L'alcalde, Josep Maria Piqué, assegura que les campanes no les tocaran: "Quan anem a un altre lloc ens hi hem d'acostumar; a la ciutat ens fan pagar per entrar-hi i per aparcar-hi i ens hem d'adaptar. Quan vas a dormir a la ciutat... jo n'estic fart de sentir els camions de la brossa a la nit. Quan venen aquí també s'han d'adaptar, aquí seguirem vivint com vivíem. A Catalunya hi ha molts pobles, que vagin a un altre poble que no tingui campanes."

Per protegir alguns dels símbols del municipi, el ple de l'Ajuntament ha declarat el so de les campanes bé d'interès local.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut