Sant Sebastià

Marc Recha reclama una millor distribució i exhibició del cinema fet a Catalunya

El realitzador Marc Recha ha aprofitat l'estrena de "Dies d'agost" en el Festival de Cinema de Sant Sebastià per reclamar una millor distribució i millores en l'exhibició per consolidar la indústria del cinema fet a Catalunya. Recha considera que la indústria cinematogràfica a Catalunya "es troba ara més consolidada i normalitzada, encara que potser el problema resideixi més en l'exhibició i distribució". La pel·lícula "Dies d'agost", inclosa en la secció "Made in Spain", ha tingut una bona acollida al festival donostiarra. "Dies d'agost", rodada en català i que recentment ha visitat els festivals de Locarno i Toronto, viatjarà pròximament a Nova York.

Actualitzat
"Dies d'agost" és el cinquè llargmetratge de Marc Recha des que va debutar amb "El cielo sube" el 1991. La primera pel·lícula del director català va ser seleccionada en més de 40 festivals i premiada en diverses ocasions; va estar rodada en quatre setmanes, en paraules de Marc Recha "d'una manera improvisada, sense guió i partint de la realitat que ens va embolicar".

A "Dies d'agost", els dos germans bessons, Marc i David, en la ficció i en la realitat, recorren en una furgoneta les terres del Baix Ebre a la recerca de personatges i sensacions que els aproximin al món viscut del periodista Ramon Barnils, a qui va conèixer i entrevistar el director a principis dels noranta.

La naturalesa en tota la seva plenitud és l'escenari d'aquest itinerari on no falten al·lusions a altres èpoques històriques com els anys previs a la II República i la Guerra Civil, en tots dos d'una forma suggerida a través de nombroses fotos fixes i sons evocadors.

Marc Recha explica que la cinta "és un conte explicat per a més grans que només es queda en vessants més onírics i suggerents per explicar les coses i que parteix de la realitat que ens ha tocat viure. És una espècie d'autobiografia de ficció, fórmula que va utilitzar pràcticament al llarg de tota la seva trajectòria literària l'escriptor Josep Pla".

Totes les línies narratives de "Dies d'agost" s'accentuen amb el "lirisme contingut i evocador" de la veu en "off" que durant tota la cinta relata les peripècies dels dos germans i que la dóna la seva germana petita.

El "redescobriment de la naturalesa" també va destacar el director de la seva última feina, "però només com una forma de mirar el paisatge a través del cinema i que en certa manera ens torna a posar en contacte amb els "western" o l'èpica cinematogràfica, que tant ha influït en totes les generacions", ha dit.
Anar al contingut