Barcelona

Marc Recha es filma a si mateix en el seu cinquè film, "Dies d'agost"

El cineasta català Marc Recha s'ha filmat a si mateix i al seu germà bessó, David, en el seu cinquè film, "Dies d'agost", una "road movie" gravada a l'embassament de Riba-roja d'Ebre i que ara ha definit com un treball d'observació que es nodreix de l'experiència vital de cada personatge". Recha ha presentat el seu nou film a Barcelona, que s'estrenarà el dia 5 de desembre vinent a tot Espanya, després del seu pas pels festivals de Locarno, Toronto, Sant Sebastià, Nova York, Sitges Londres o Montpeller. El cineasta ha reconegut que el film va néixer després de la "impossibilitat" de dur a terme un documental sobre el periodista Ramon Barnils, director de "Solidaritat Obrera". Per això, "tota la pel·lícula gira al voltant de la dificultat de creació, ja sigui d'un film o un llibre", ha dit Recha.

Actualitzat
Recha ha explicat que la seva última obra, "plena de trobades casuals d'uns personatges que van a la deriva", ha estat conseqüència de la "impossibilitat de dur a terme el projecte inicial", un documental sobre el periodista Ramon Barnils (1940-2001), director de "Solidaritat Obrera", a qui Recha va conèixer als anys noranta.

De fet, el director va gravar molt material sobre Barnils després d'entrevistar desenes de persones que el van conèixer, converses que van acabar per "saturar el personatge", segons Recha, i el van obligar a "sortir de viatge i agafar certa distància", allunyament per al qual l'equip de la pel·lícula va elegir l'embassament de Riba-Roja.

Per això, Recha reflexiona al llarg de tot el film de la dificultat de creació, contratemps que, segons el director, només es pot contrarestar amb l'"audàcia i perícia" de tot l'equip, "que compta amb poc temps per reflexionar durant la filmació i ha de ser creatiu des del primer moment".

"Dies d'agost", el guió de la qual va prendre forma en el propi rodatge i que va ser ultimat a la sala de muntatge -Recha ha afirmat que aquesta ha estat "la pel·lícula més difícil de muntar"-, es complementa amb fotografies preses en el set, així com amb imatges sobre els primers anys del segle XX.

Recha ha destacat el fet que tots els personatges de la seva pel·lícula siguin reals i que l'únic d'ells amb experiència en l'actuació sigui el seu germà David, que havia treballat ja amb Marc a "Pau i el seu germà" (2001) i "Les mans buides" (2003).
Anar al contingut