Marc i Oriol, la primera parella homosexual que fa una adopció internacional

La llei ho permet des de fa 14 anys, però només tres països admeten adopcions per part de pares del mateix sexe

Actualitzat

Per primer cop, una parella homosexual ha pogut acabar un procés d'adopció internacional a Catalunya. Des del 2005, es permet que pares del mateix sexe adoptin. Però, a nivell internacional, la situació es complica. Cada país hi posa les seves condicions i, actualment, només tres admeten famílies homoparentals.

En Marc i l'Oriol van poder anar a Colòmbia a l'agost a buscar la seva filla Mila, de dos anys, i des de llavors que estan junts. Ells són la primera família homoparental que ha pogut acabar un procés d'adopció internacional a Catalunya.

Marc Castellví: "Potser no és la millor notícia que nosaltres siguem ara la primera parella del mateix sexe aquí que pugui adoptar internacionalment."

Oriol Fort: "Hi ha molts nens que necessiten pares: pare-pare, pare-mare, mare-mare... qualsevol tipus de família. I crec que encara s'està fent poc."

Marc Castellví: "Són processos llargs, feixucs. I és una llàstima que no pugui ser més senzill, més simple, perquè realment és tan simple el que busquen aquestes criatures que necessiten uns pares."

 

 

Des del 2005, a Catalunya s'han tramitat 500 sol·licituds, i hi ha 140 famílies que han pogut adoptar un infant per la via nacional.

Però a nivell internacional, les condicions les posa cada país, i actualment només Mèxic, el Brasil i Colòmbia admeten famílies homoparentals.

Agnès Rossinyol és la directora de l'Institut Català d'Acolliment i Adopció i reconeix les dificultats d'adoptat per part de parelles gais.

"Tenien les opcions molt restringides i, de fet, segueixen estan restringides perquè només hi ha aquests tres països."

Quan van decidir que volien ser pares, l'Oriol i el Marc van obrir una doble via: l'adopció nacional, amb un temps d'espera d'uns 9 anys, i la via d'adopció internacional a Colòmbia, de la qual no hi havia cap precedent.

Oriol Fort: "Tot el procés ha durat dos anys i mig. És veritat que quan et posen en una llista d'espera el temps se't fa etern. Però quan et criden i et diuen que ja teniu assignació... allò és sensacional. Ha anat més ràpid del que molta gent s'esperava."

Santi Llensa, d'ECAI IPI, una entitat col·laboradora per l'adopció internacional, destaca que des de Colòmbia el tracte ha estat igual que quan l'adopció la fan una parella de dona i home.

"Ens va agradar molt aquest repte i haig de dir que ha estat un procés molt igual a qualsevol altre. No hem notat diferències especials. El país ens ho ha posat fàcil. No hem notat cap mena de discriminació. El més important és que la Mila ara té uns pares fantàstics."

L'Oriol i el Marc també estan molt satisfets amb com han anat els tràmits i el tracte que han tingut.

Oriol Fort: "La gent és molt oberta i una vegada estàs allà tens un seguiment exhaustiu amb molts professionals a darrere per veure com era ella en el nostre entorn, el canvi que havia fet..."

Marc Castellví: "I s'ha notat, a més a més, perquè la integració ha estat molt bona. La nena està feliç des del primer moment i això, realment, es nota perquè darrerea hi ha equips que treballen per a uns pares que estan molt il·lusionats..."

Així han pogut aconseguir el desig de ser pares i n'estan encantats.

Oriol Fort: "La crida de la paternitat - que diuen- a mi feia molt de temps que em venia. I ja la tinc. És clar que és un canvi de vida, és un canvi de vida esperat i buscat. Jo ara puc dir que em sento molt ple. Amb ell i amb ella."

 

 

 

ARXIVAT A:
Família
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut