Maragall durant l'acte de les Nacions Unides
Maragall durant l'acte de les Nacions Unides
Nova York

Maragall veu "nervis creixents" a La Moncloa per demanar que Bèlgica defensi Llarena

El conseller ho ha dit en el marc d'un acte de l'ONU, on ha afirmat que Catalunya vol tenir presència en els escenaris internacionals

RedaccióActualitzat

El govern català ha parlat a les Nacions Unides a través del conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. Ernest Maragall s'ha dirigit al Fòrum de Governs Locals i Regionals que debaten a Nova York l'evolució dels objectius de desenvolupament sostenible, l'anomenada agenda 2030. El conseller ha remarcat el compromís de Catalunya en aquests objectius i ha reclamat que les regions hi puguin jugar un paper més important. En aquest sentit, ha afirmat que Catalunya vol tenir presència en els escenaris internacionals.

Abans de participar en aquest fòrum de l'ONU, el conseller ha demanat al govern espanyol que abordi amb "ambició de futur" resoldre la qüestió dels presos i els exiliats. Ho ha dit després que el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, hagi demanat al govern belga que intercedeixi en la demanda contra Llarena presentada per Puigdemont i els exconsellers que són a l'estranger. Maragall ha advertit un cert "nerviosisme creixent" en les decisions de l'executiu espanyol i ha subratllat que si l'executiu de Pedro Sánchez no afronta "de cara" aquesta qüestió, no hi haurà "progrés o avenç real" en cap clima de diàleg.

Maragall considera que "Europa va guanyant 5-0" la justícia espanyola i que, tot i això, l'Estat "es nega a assumir aquesta evidència i prefereix seguir en el terreny de l'error."

 

 

Referència a Pau Casals

Durant el debat, Maragall no ha parlat explícitament del conflicte català, ni en cap moment ha mencionat les paraules "independència" o "presos polítics" -al davant, l'escoltava apuntant l'ambaixador espanyol a l'ONU, Jorge Moragas, però ha volgut acabar repetint una part del discurs de Pau Casals el 1971 davant de les Nacions Unides:

"Les paraules de Pau Casals encara són vigents. A Catalunya tenim uns objectius encara per resoldre, que són els de la democràcia i la llibertat. Treballarem intensament per aconseguir-los, des d'una posició de diàleg i compromís, pacíficament i democràtica"

 

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonat
Anar al contingut