Maragall, en deu frases: "No pactaria amb Iceta i Collboni. Són missatgers de la por"

Ernest Maragall, candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, ha dit a "Els matins" de TV3 que "la Junta Electoral Central s'ha convertit en el nou instrument de la política repressiva"

RedaccióActualitzat

"Els matins" de TV3 ha entrevistat aquest dimecres Ernest Maragall, candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona a les eleccions municipals del 26M.

Ernest Maragall va anunciar a finals de setembre de l'any passat que deixava d'encapçalar la Conselleria d'Exteriors per aspirar a ser alcalde de Barcelona. En aquell moment, l'exconseller va reconèixer que la decisió no havia estat fàcil i que havia estat fruit d'una "meditació profunda".

Set mesos després, la macroenquesta del CIS va pronosticar a Esquerra un ascens notable. De fet, el resultat que va obtenir Maragall és d'un empat tècnic amb Ada Colau. Els republicans duplicarien els regidors.

L'alcaldable d'Esquerra per Barcelona ha estat molt crític amb el PSC i ha exclòs qualsevol futura aliança amb els socialistes, a qui ha acusat d'accentuar la repressió. I ha criticat amb duresa l'actuació de la Junta Electoral Central, després que prohibís la participació al debat de TV3 i Catalunya Ràdio d'Oriol Junqueras i Toni Comín.


No amb els socialistes

"Jo tinc claríssim que seria impossible posar-me d'acord, ara per ara, amb el socialisme català. Cada cop més és socialisme espanyol i punt. Jo no podria posar-me d'acord de cap manera amb el senyor Iceta i el senyor Collboni, que són, ara com ara, un cop més, els missatgers de la por. Estan assumint un rol explícit de membres actius de l'Estat en termes d'acció repressora. Em sembla que això està exclòs en aquest moment de qualsevol possibilitat d'acord i de pacte."


Ada Colau

"No he vingut a pactar amb la senyora Colau, de cap manera. Més aviat, cada dia que passa trobo elements de contrast i distància creixent. He vingut a substituir la senyora Colau, a capgirar el que ha significat ella amb el seu govern d'aquests últims quatre anys."


Governar sols

"Estem en condicions de governar en solitari. Nosaltres tractarem de representar la centralitat, l'interès general de la ciutat. I tractarem de fer-ho assolint acords amb una àmplia diversitat de forces, excloent qualsevol aliança amb el socialisme català."


Paper de la Junta Electoral Central

"No podem admetre que cap junta electoral ens faci fora de la televisió pública (···) Cadascú és lliure de decidir com defensa la seva posició. Jo crec que Esquerra va fer el que havia de fer [no marxant del debat de TV3 i Catalunya Ràdio sobre les europees]. La posició d'Esquerra és assumir la responsabilitat com a gran força central de l'independentisme en aquest país."

"La Junta Electoral Central s'ha convertit en el nou instrument actiu de la política repressiva. Durant un temps ho va ser el jutjat número 13, després el jutge Llarena, i després el mateix Tribunal Suprem, que ho continua sent en aquesta vergonya de judici, per cert aquest dimarts amb un espectacle inconcebible per part del jutge Marchena (···) Els catalans tenim el dret d'escoltar els arguments de Junqueras i Puigdemont en els debats."


Relació amb Junts per Catalunya

"La competència és bona i necessària en democràcia. Hem de simultaniejar-ho amb l'acció conjunta, amb la unitat estratègica per la independència, per la llibertat del nostre país. Des d'aquest punt de vista, Barcelona està en condicions de produir un magnífic servei al conjunt del país. Podem discutir, podem debatre, podem compartir acció de govern a Barcelona."


Elsa Artadi i l'edat d'Ernest Maragall

"Potser el que es vol és ocultar el valor de l'experiència, convertir-lo en un defecte diguem-ne de condició personal. En fi, és el seu problema. Tranquil. Soc el que soc, m'explico tal com soc, tinc l'energia que tinc, tinc la capacitat que tinc. Tothom pot jutjar, valorar i optar, naturalment, si la meva edat és un handicap. No tinc per què renunciar a l'actiu que representa la meva trajectòria en diverses responsabilitats, i crec que aquesta trajectòria és un valor en si mateix positiu sobre la possibilitat d'un millor govern a Barcelona."


Tinent d'alcalde o regidor a l'oposició?

"Sí, naturalment. Tots els que ens presentem en unes eleccions hem d'acceptar i respectar la decisió democràtica. Només faltaria. Per tant, estaré obligat a acceptar els resultats i actuar en conseqüència. El meu compromís és amb la ciutat."


Prioritats

"Hi ha la carpeta de la desigualtat, que és urgent. Aquesta ciutat té molts èxits, però també una part d'aquests èxits han produït conseqüències en termes de desigualtat social, en termes de manca d'equitat, en termes de condicions de treball i de marginació, d'emergència social en molts àmbits, també en l'habitatge, que és una prioritat absoluta. També hi ha la carpeta del canvi climàtic, que ens hi juguem molt, ens hi juguem la salut, ens hi juguem l'esdevenir de la ciutat."


Habitatge

"Cal intervenir, regular el preu dels lloguers. És una decisió molt significativa i molt important. Això canviarà l'evolució dels preus dels lloguers i, per tant, modificarà la percepció i la realitat de les condicions d'accés (···) Hi ha una variable imposada que té a veure amb l'èxit de Barcelona també, que no hem sabut controlar tots plegats. Ens hi hem de posar junts."


Gestió del turisme

"S'hauria de definir un recàrrec per Barcelona, per sobre de l'impost turístic, que és de la Generalitat, que és de país. D'alguna manera aquest recàrrec s'hauria d'articular de manera gradual i prudent en diverses fases, en diverses aplicacions (···) Quan diem actuar sobre els pisos turístics diem que s'han d'utilitzar les lleis actuals, que ens permeten revisar les llicències existents."

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 26MErnest MaragallERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut