Barcelona

Maragall defensa que la LEC dóna llibertat a Catalunya per decidir sobre les hores de castellà

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha assegurat avui que la llei d'educació de Catalunya (LEC) dóna llibertat a la Generalitat per decidir l'aplicació del currículum de les matèries escolars, inclosa la de llengua castellana, sense contradir la llei orgànica d'educació (LOE). La normativa blinda l'actual model lingüístic d'immersió en català, i deixa sense efecte la tercer hora de castellà. La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha restat transcendència aquest divendres a la controvèrsia sobre la nova legislació aprovada en comissió i ha assegurat que "l'ensenyament del castellà està garantit a Catalunya".

Actualitzat
La LEC fixa que la llengua vehicular de l'ensenyament és el català. La nova normativa recull les competències ampliades sobre ensenyament que li atorga l'Estatut que dóna capacitat a la Generalitat per "determinar detalls, continguts i aplicacions del currículum del conjunt de les matèries i de la seva organització i del seu horari per a totes les matèries", segons que ha dit Maragall.

El conseller ha destacat que "és el model que la llei contempla i és el que farem amb respecte, amb rigor i amb l'evidència que l'objectiu del trilingüisme es compleix, amb el català com a llengua vehicular i amb garantia del domini del castellà".

Per la seva banda, De la Vega ha demanat "prudència" a l'hora de valorar la LEC i obrirà un procés de diàleg amb la Generalitat. En tot cas, ha volgut deixar clar que "l'ensenyament del castellà està i estarà garantit a Catalunya" i ha recordat que l'aprenentatge del castellà "'a vegades fins i tot és més elevat en els territoris que tenen llengües cooficials".

La nova normativa permet a Catalunya esquivar el decret del Ministeri d'Educació que insta a impartir tres hores setmanals de castellà, on la majoria de les escoles imparteixen dues hores de castellà, ja que la Generalitat ha deixat en mans de cada centre l'elaboració d'un projecte lingüístic sobre l'ensenyament de les llengües. 

La LEC també recull que es podrà escolaritzar en castellà en el curs en el qual els alumnes iniciïn el primer ensenyament i que correspon als pares reclamar aquest dret en fer la matrícula, encara que sempre haurà de ser en classes conjuntes.

La llei d'educació de Catalunya (LEC) ha rebut aquest dijous la llum verda de la comissió d'Educació del Parlament. Ara està pendent de l'aprovació definitiva pel ple de la cambra catalana.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut