Catalunya

Maragall creu que Esquerra ha optat "pel pitjor" enmig d'una allau de crítiques per la decisió d'ERC

Pasqual Maragall ha tornat a valorar la decisió de l'executiva d'ERC de demanar als ciutadans de Catalunya un "vot nul polític" en el referèndum de l'Estatut afirmant que la formació s'equivoca clarament i que es tracta del "pitjor que podien fer", perquè no deixen clar què és el que diuen, en referència al fet que tampoc rebutgen el vot en blanc i el "no". El president català ha afirmat que el "futur col·lectiu" de Catalunya passa pel nou Estatut. La decisió d'Esquerra, que l'endemà de fer l'anunci ha guardat un estricte silenci, ha estat criticada per tots els partits, catalans i espanyols.

Actualitzat
El PSC també ha valorat l'última polèmica al voltant de l'Estatut i, a través del seu secretari d'Organització, ha assegurat que aquesta posició debilita Catalunya. José Zaragoza, ha afirmat que ERC "debilita Catalunya perquè divideix la veu dels catalans" davant l'"ofensiva del PP". Zaragoza atribueix aquesta actitud als "interessos electorals i de partit d'Esquerra". No obstant això, ha lamentat els atacs de CiU a ERC i ha considerat que obeeixen al fet que els republicans estan en el govern català.

Des de CDC, Artur Mas ha titllat de "covarda, democràticament insana i impròpia d'un partit de govern" la decisió d'ERC de demanar el vot nul, que representa una "perversió democràtica", i ha sol·licitat a Maragall que recompongui el seu executiu i governi en minoria, sense ERC. Zaragoza ha advertit CiU que "no tindran cap credibilitat" fins que el seu líder, Artur Mas, "anunciï solemnement que no utilitzarà els vots d'ERC per ser president de la Generalitat". En canvi, pel líder d'UDC, Josep Antoni Duran Lleida, qui hauria de "trencar" l'aliança del tripartit és ERC "en coherència amb el seu rebuig a un Estatut que sí que avalen els socialistes".

Des del govern, la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, ha afirmat que l'executiu respecta "però no comparteix" la posició adoptada per ERC de demanar el vot nul en el referèndum. Tot i això, De la Vega ha recalcat que "no hi ha cap alteració respecte a l'estabilitat parlamentària" a Catalunya. El portaveu parlamentari del PSOE, Diego López Garrido, ha qualificat de "molt contradictòria" l'actitud d'ERC però malgrat la seva preocupació per aquesta decisió, ha mostrat la seva "confiança" en el poble català.

Per part del PP, el seu secretari general, Ángel Acebes ha dit que la postura d'ERC en sol·licitar el "vot nul polític" és "una bona prova del desgavell i l'embolic que ha muntat Zapatero amb els seus socis més radicals" i ha insistit que l'Estatut "va en contra de la cohesió d'Espanya".

Per part d'ICV-EUiA els seus dirigents han acusat ERC de "fer el joc a la dreta" per demanar el vot nul per al nou Estatut i han opinat que la seva aposta pel referèndum "demostra el desconcert d'ERC davant el procés estatutari".

Davant de l'allau de crítiques, ERC ha optat per guardar silenci i únicament les seves joventuts, les JERC, han fet declaracions en anunciar la seva intenció de fer campanya a favor del '"no", en entendre que el nou Estatut "ha estat tan retallat que no suposa un avanç estructural i hipoteca el país per 25 anys més".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut