Barcelona

Maragall cessa els consellers d'ERC i anuncia la convocatòria d'eleccions abans de finals d'any

Expectació al Palau de la Generalitat, on el president català, Pasqual Maragall, ha citat un per un els líders polítics catalans per comunicar-los la seva decisió sobre el futur del tripartit després de la crisi oberta arran del posicionament d'ERC pel "no" en el referèndum de l'Estatut. Maragall ha decidit cessar immediatament els consellers d'ERC i convocar eleccions abans de finals d'any. Pel que fa al referèndum, el president el convocarà el 17 de maig perquè se celebri el 18 de juny, tal com estava previst.

Actualitzat

El líder d'ICV, Joan Saura, ha estat el primer a trobar-se amb Pasqual Maragall aquest matí i, per tant, el primer a conèixer la decisió del president català. Joan Saura ha estat també l'encarregat de donar la notícia en la roda de premsa posterior a la reunió.

Pasqual Maragall anunciarà aquesta tarda que ha decidit cessar immediatament els consellers d'ERC i convocar eleccions al Parlament de Catalunya abans de finals d'any. Maragall també comunicarà la seva voluntat de celebrar el referèndum de l'Estatut el pròxim 18 de juny, tal com estava previst.

Joan Saura ha reiterat que, per la seva formació política, ara no era convenient fer aquest cessament, tot i que el respectaran. El líder d'Iniciativa també ha dit que la seva formació no aspira a ocupar cap nova conselleria i que no es plantegen sortir del govern. .

El següent a entrevistar-se amb Maragall ha estat el líder d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, que en la seva compareixença davant els mitjans ha donat algun detall més de la decisió del president de la Generalitat. Així, Carod ha explicat que Maragall li ha comunicat el cessament dels consellers republicans i li ha ofert mantenir la resta de càrrecs, que podrien ser uns 200, cosa que Carod ha rebutjat. Les conselleries afectades són la del conseller primer, Governació, Educació, Comerç i Turisme, Benestar i Família i Universitats. Ara caldrà veure qui assumeix aquestes àrees.

Manuela de Madre ha estat la següent cita de Maragall aquest matí, en una reunió que ha servit perquè el PSC doni ple suport a la mesura presa pel president de la Generalitat. La vicepresidenta del partit s'ha mostrat totalment d'acord amb Maragall que no hi pot haver posicions diferents en el si del govern sobre l'Estatut.

Algunes fonts asseguren, però, que la decisió de Maragall no comptaria amb el vistiplau dels màxims dirigents del PSC ni del PSOE, inclòs el mateix president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Segons aquestes informacions, dirigents socialistes haurien manifestat al president de la Generalitat els seus dubtes sobre les conseqüències de l'expulsió d'ERC del govern tripartit, ja que limita el marge d'actuació del PSOE al Congrés.

A la tarda, el president català es reunirà amb el cap de l'oposició, Artur Mas, i posteriorment compareixerà davant els mitjans per anunciar formalment la seva decisió.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut