L'exalcaldessa de Madrid serà la pregonera de la Mercè 2019
Barcelona

Manuela Carmena serà la pregonera de la Mercè 2019 de Barcelona

La il·lustradora Maria Corte és l'autora del cartell de la festa major, i Beirut, la ciutat convidada

Actualitzat

L'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena serà la pregonera de les festes de la Mercè de Barcelona d'aquest any, en un acte que se celebrarà el 20 de setembre al Saló de Cent de l'Ajuntament.

L'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, ha destacat en un tuit que Carmena serà una "pregonera excepcional". Colau, a més, destaca que, amb ella, "Barcelona i Madrid s'han estimat i escoltat, i aquest llegat més que mai el volem reivindicar i cuidar".

 



Carmena i Barcelona

Manuela Carmena va viure a Barcelona fugint de la repressió política l'any 1966. Durant els tres anys que va passar a Catalunya va participar en la creació de l'associació clandestina Dones Democràtiques, juntament amb Montserrat Roig i Mercè Olivares.

Manuela Carmena es va llicenciar en Dret l'any 1965. Va començar a exercir la carrera judicial el 1981. El 1986 va rebre el Premi Nacional Drets Humans. També ha estat vocal del Consell General de Poder Judicial i és una de les fundadores de l'associació progressista Jutges per a la Democràcia. Va ser triada jutgessa degana de Madrid el 1993, i també ha estat presidenta-relatora del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l'Organització de les Nacions Unides.

L'any 2010 es va jubilar de la judicatura i va fundar l'empresa solidària Yayos Emprendedores, que comercialitza les creacions de presos. Entre el mes de juny del 2015 i el juny del 2019 va ser l'alcaldessa de Madrid

 

El cartell de la Mercè 2019 és de la il·lustradora Maria Corte

 

Un cartell amb una Mercè mestissa

La il·lustradora Maria Corte, és l'autora del cartell de la Festa Major d'aquest any a Barcelona. Corte, de pares d'origen argentí i nascuda a Barcelona el 1983, ha fet carrera internacional. Pensant en el cartell i repassant la iconografia de la santa, va veure en la Mercè també les imatges populars que hi ha al Carib i a l'Amèrica del Sud on "aquestes Mercès són tan negres com la mateixa Moreneta".

La seva intenció ha estat representar una Mercè barcelonina, mestissa o negra, com tantes ciutadanes, potser nascuda aquí o immigrant, com ho van ser els seus pares.

Del seu pentinat emergeixen castellers, músics, escultures de Miró i fins i tot alguna bèstia de foc, tot rematat per un mar en el qual navega el vaixell Open Arms.

 

 

Beirut, ciutat convidada

La ciutat convidada aquest any és Beirut, una ciutat castigada per la guerra i que els seus habitants van fer renéixer, convertint-la en un dels grans centres culturals del món àrab. El programa de la festa acostarà als barcelonins la seva cultura a través de la música, arts de carrer, dansa i cinema, amb una vintena d'espectacles --repartits entre el passeig Lluís Companys, Ciutadella, el Castell de Montjuïc i el Besòs, entre d'altres espais--, i la Filmoteca de Catalunya que dedicarà un cicle a la cinematografia libanesa.

ARXIVAT A:
Cultura popular
Anar al contingut