Madrid

Manuel Fraga serà enterrat avui al municipi corunyès de Perbes

El ministre de Franco i fundador del PP, Manuel Fraga, serà enterrat aquest dimarts a la tarda a Perbes, la localitat corunyesa on està enterrada la seva dona i on estiuejaven junts. Dissabte s'oficiaran a la catedral de Santiago els funerals per Fraga, mort diumenge als 89 anys. Les màximes autoritats de l'estat ja van dir l'últim adéu a Madrid al polític gallec.

RedaccióActualitzat
Les despulles de Manuel Fraga seran traslladades avui des de Madrid fins a la població de Perbes, a la Corunya, on seran enterrades aquesta tarda. A l'enterrament de qui va ser ministre de Franco i fundador del PP, s'espera que hi vagin destacats membres del govern espanyol i del PP, com la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, o l'expresident José María Aznar. El president espanyol, Mariano Rajoy, en canvi, ha anunciat que no hi serà present.

El president de la Xunta, Alberto Nuñez Feijoo, que també assistirà a l'enterrament de Fraga, ha anunciat que dissabte a les 12 del migdia s'oficiaran a la catedral de Santiago els funerals pel ministre de Franco, que va morir diumenge als 89 anys. En les darreres hores, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, els reis i altres polítics han passat per la capella ardent instal·lada a Madrid per dir l'últim adéu a Fraga.

Capella ardent íntima però concorreguda

Rajoy, que hi ha anat acompanyat de la secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, ha lloat la figura del polític gallec, de qui ha dit que va ser "un home clau en la transició espanyola". Altres polítics han volgut fer balanç també en les últimes hores de la figura de Fraga.

El rei Joan Carles i la reina Sofia han assistit a la capella ardent a primera hora de la tarda de dilluns, acompanyats de la infanta Elena, per donar personalment el condol als familiars. L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha expressat el seu condol per la mort de Manuel Fraga en un telegrama dirigit a la seva filla Carmen, en què reconeix la seva trajectòria, "tan definida pel servei públic". De part del PSOE han expressat el condol a la família el candidat a la secretaria general del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el vicesecretari general, José Blanco.

La Xunta decreta 3 dies de dol

La Xunta de Galícia ha decretat tres dies de dol oficial per la mort de Fraga, que va ser president de la comunitat entre el 1989 i el 2005.

Núñez Feijóo, president de l'executiu gallec, ho ha anunciat en una reunió extraordinària del govern autonòmic. Feijóo, que va rellevar Fraga al capdavant del PP a Galícia, ha destacat "el compromís amb el país, amb Galícia i amb Espanya" del fundador del PP.

Fraga es va dedicar a la política durant més de 60 anys: va ser ministre d'Informació durant la dictadura franquista, president fundador del Partit Popular i president de la Xunta de Galicia. En les últimes setmanes, i després d'una caiguda domèstica, el seu estat de salut havia empitjorat. Va estar en actiu fins al setembre passat, quan va decidir retirar-se.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut