Pla general dels consellers Aragonès i Homrani amb les treballadores del nou Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE) de Manresa. Imatge del 1…
Pla general dels consellers Aragonès i Homrani amb les treballadores del nou Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE) de Manresa. Imatge del 17 de febrer de 2020 (Horitzontal).

Manresa posa en marxa un nou servei per atendre dones i fills que han patit violència masclista

ACN Manresa.-Manresa ha posat en marxa el nou Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE) per atendre dones que han patit violència masclista i els seus fills i filles. Es tracta d'un nou centre que dona cobertura a tota la Catalunya Central, ubicat a la Muralla del Carme de la capital del Bages, que vetlla per la recuperació integral de les víctimes ateses per un equip de professionals multidisciplinar d'àmbits d'expertesa que van des de la psicologia, la psicologia infantil o el treball social fins a l'educació social o el dret. Durant la inauguració de l'espai aquest dilluns, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha destacat que un dels aspectes clau mentre s'ajuda a les dones és evitar la "revictimització".

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat que els centres de Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE) ofereixen un servei gratuït d'atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen una situació de violència masclista, i també als seus fills. Les dones, que arriben al centre per iniciativa pròpia derivades d'altres administracions, entitats o la policia, reben una atenció social i terapèutica especialitzada i continuada "a la seva mida i a la dels seus fills", ha assenyalat Homrani. Se les atén a tots nivells: des del programa d'acollida fins a l'atenció social i psicològica, passant per l'atenció jurídica o de mediació. El conseller també ha explicat que es destinaran 1,5 MEUR per obrir 15 nous pisos pont arreu del territori per a dones que han patit violència masclista. Un dels 15 pisos serà un llar especialitzada en dones trans i un altre per a dones que estan en situació de consum de drogues. Amb aquests, el Departament d'Afers Socials disposarà d'un total de 28 habitatges per a un mínim de 112 dones i els seus infants. El conseller ha celebrat que amb l'adquisició d'aquests nous pisos es permetrà acabar amb la llista d'espera. Homrani s'ha mostrat satisfet amb l'obertura del servei, però, a la vegada, ha manifestat una sensació "agredolça". Per contra a la posada en marxa del centre, el conseller ha destacat que la violència masclista és una "xacra" en la societat que fa prendre consciència que "encara cal canviar moltes coses". De la seva banda, el vicepresident Aragonès ha assenyalat que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies dedicarà 3,2 MEUR a obrir 8 nous SIE per a la recuperació de dones que han patit violència masclista. L'ampliació de la xarxa, a finals del 2020, resultarà en una quinzena de centres repartits per tot el territori. En total, Aragonès ha dit que el Govern destina 13,5 MEUR del pressupost a polítiques d'atenció a les dones i filles i fills que pateixen violència masclista. Segons el vicepresident, els nous centres i les i els professionals que hi treballen han de servir perquè les víctimes passin a ser "supervivents". Segons dades facilitades pel Govern, durant l'any 2019, els SIE van atendre 4.933 dones, 707 més que l'any anterior. Pel que fa al nombre d'infants, se'n van atendre 1.144, 188 més que el 2018. Els territoris del Segrià, Gironès, Baix Llobregat, Baix Ebre, Maresme, Tarragonès, Anoia, Alt Urgell, Barcelonès, Bages, Garraf i Vallès Oriental i Occidental ja tenen SIE. En total són 13 centres que a finals del 2020 passaran a ser 16. A la inauguració també hi havia la delegada a la Catalunya Central, Alba Camps, i el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós.

Anar al contingut