Manresa demana ajuda contra la violència sexual: "La situació ens supera"
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha assegurat que l'Ajuntament està "superat" per la violència sexual a la ciutat (ACN/Estefania Escolà)

Manresa demana ajuda contra la violència sexual: "La situació ens supera"

Convocada d'urgència, per a aquesta tarda, la Junta Local de Seguretat, que presidirà el conseller d'Interior, Miquel Buch

RedaccióActualitzat

Reunió urgent, aquest divendres, a Manresa, de la Junta Local de Seguretat. L'Ajuntament de la capital del Bages l'ha convocada l'endemà que es conegués un altre cas de violació a la ciutat, d'una menor d'edat, de 17 anys, quan tornava sola a casa el 17 de novembre.

La reunió de la Junta Local de Seguretat, a les 6 de la tarda, estarà presidida pel conseller d'Interior, Miquel Buch, i tindrà lloc després que aquest 2019, a Manresa s'han conegut fins a cinc agressions sexuals, quatre de les quals a menors d'edat.

La primera va ocórrer el 2016 en una fàbrica abandonada, durant una festa de Halloween, i la víctima va ser una menor de 14 anys. El cas ja ha estat jutjat i cinc joves han estat condemnats per un delicte d'abusos, i no d'agressió, fet que ha generat protestes, a Manresa, però també a tot Espanya, contra una sentència considerada "injusta".

 

Manifestació, el 5 de novembre, contra la sentència per la violació múltiple d'una menor el 2016 (ACN/Laura Busquets)

 

Aquest dijous, en un gest inusual, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha comparegut per fer una declaració institucional en què ha reconegut que l'Ajuntament està superat per la situació.

"La situació va més enllà de la nostra ciutat, però no ens podem permetre que Manresa torni a ser escenari d'aquests episodis lamentables."

"La gravetat de la situació supera la capacitat d'actuació de l'Ajuntament, que no disposem ni de la informació suficient ni de les eines i recursos necessaris per combatre aquesta problemàtica."


Junyent, que ha comparegut acompanyat del primer tinent, Marc Aloy, del regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Calmet, i de la regidora de Feminisme i LGTBI, Cristina Ruiz, ha demanat a la justícia que actuï "amb contundència i celeritat".

La majoria dels casos de violència sexual contra les dones s'han relacionat amb la degradació del barri on van passar, amb força pisos buits i ocupats, denunciada pels veïns. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha anunciat que intensificarà el seguiment dels habitatges ocupats, amb més presència policial i amb tècnics municipals.

 

Lloc on es va cometre l'última violació coneguda a Manresa, d'una menor, el novembre (ACN/Estefania Escolà)

 

L'última violació coneguda -només dos dies després d'una doble agressió- de tota manera, evidencia que el fenomen va més enllà. Ho ha denunciat, en declaracions a TV3, Clàudia Palà, del Comitè de Vaga Feminista de Manresa.

"Ha passat en un barri benestant, que té un poder adquisitiu més alt de la ciutat, que és el barri de les Bases, i per tant això ens està demostrant que això passa a tot arreu, no només als barris que estan criminalitzats."

 

Clàudia Palà, del Comitè de Vaga Feminista de Manresa

 

A banda d'anunciar la reunió urgent de la Junta Local de Seguretat, l'Ajuntament també ha convocat, per dilluns, una taula d'emergència sobre les violències sexuals. Hi participaran, entre d'altres, el secretari general d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, i representants de l'Institut Català de les Dones i del Departament d'Interior.

ARXIVAT A:
Agressió sexual
Anar al contingut