Manifestacions sense manifestants a Alemanya: la lluita per un dret en ple coronavirus

El Tribunal Constitucional ha donat la raó a ciutadans que reclamaven poder manifestar-se

Oriol SerraActualitzat

Aquest és el quart cap de setmana consecutiu que a Berlín es repeteixen manifestacions no autoritzades. I no només a Berlín: està passant a altres ciutats d'Alemanya.

Centenars de manifestants consideren que l'estat està utilitzant la por que provoca el virus per reduir el dret de manifestació a la mínima expressió.

Manifestants enfrontant-se a la policia, aquest dissabte a Berlín (Reuters)

Els manifestants consideren que la por és pitjor que el virus, i veuen excessiva la prohibició de manifestacions:

"Es pot estar pensant permanentment en tot tipus de coses i tornar-se boig. Però, en realitat, l'efecte placebo de deixar-se fer ballar el cap és molt pitjor. El que realment és contagiós és la por i no el virus."

"Sincerament, amb les dades que tenim ara, no veig que estigui justificat continuar tenint la gent confinada."

Manifestant detinguda per la policia, aquest dissabte a Berlín (Reuters)

El Constitucional, a favor

Precisament aquesta setmana, el Tribunal Constitucional alemany donava la raó als ciutadans que van denunciar la ciutat de Giessen per no haver autoritzat dues manifestacions.

Segons els jutges, les normes de distanciament social no suposen la prohibició general de manifestar-se a l'aire lliure, i manifestants com Finn Becker ho celebren:

"Suposo que amb la decisió del Tribunal Constitucional Federal, haurà canviat la posició sobre el dret d'assemblea a escala federal. És una base per confiar en la llei fonamental."

Participants en una manifestació permesa a Munic, aquest cap de setmana

Això sí, per aconseguir l'autorització, cal mantenir el metre i mig de distància i limitar el nombre de participants. A Munic també s'ha autoritzat una manifestació... de dotze persones.

A Dresden, hotelers i restauradors han superat el problema organitzant una manifestació sense manifestants, només amb les cadires buides de bars i restaurants.

Hotelers i restauradors han fet "manifestar" les cadires dels seus establiments, aquest divendres a Dresden (Reuters)

Els dubtes amb una aplicació de mòbil

Però hi ha més drets en qüestió per la crisi del coronavirus que preocupen a Alemanya: a l'amenaça sobre els drets de manifestació i de reunió s'hi afegeix la que pesa sobre el dret a la intimitat.

El problema, una aplicació de mòbil que s'està desenvolupant per controlar l'abast del virus entre la població, i que hi ha sospites que pot vulnerar la protecció de dades.

Aplicació de mòbil amb geolocalització per avisar la gent quan s'ha aproximat a algú que ha donat positiu de coronavirus

El ministre de Sanitat, Jens Spahn, assegura que s'està treballant perquè això no passi:

"Ha de ser una aplicació segura perquè es tracta de dades sensibles de ser hackejades. Es tracta de protecció de dades."

El ministre de Sanitat alemany, Jens Spahn, aquest divendres a Berlín (Reuters)

L'aplicació, basada en un projecte paneuropeu en col·laboració amb algunes empreses privades de telecomunicacions, serà d'ús voluntari.

La seva funció principal serà informar l'usuari que ha estat a prop d'una persona infectada, però la compatibilitat amb les lleis de protecció de dades alemanyes n'està endarrerint l'aprovació.

D'altra banda, a partir d'aquest dilluns alguns estats federats alemanys començaran a relaxar algunes mesures: per exemple, podran obrir els comerços de fins a 800 metres quadrats.

 

 
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut