Manifestació del 8M
Crit de reivindicació en una manifestació del 8M, en una imatge d'arxiu
Barcelona

El 8M escalfa motors: guia de la marea feminista d'aquest diumenge

Milers d'estudiants es manifesten contra el masclisme a 35 ciutats de l'Estat, un preàmbul de les marxes que s'han convocat per a aquest diumenge, 8 de març

RedaccióActualitzat

El 8 de març, Dia Internacional de les Dones, ha començat ja aquest divendres amb milers d'estudiants al carrer per reclamar la igualtat de gènere i contra la violència masclista. La vaga d'estudiants ha estat el preàmbul d'un nou 8M que es preveu multitudinari i reivindicatiu. Aquest diumenge hi ha manifestacions convocades a molts municipis catalans.

-Barcelona

A les 17.00 començarà una manifestació a la plaça Universitat. Però, per a dissabte, s'ha convocat una manifestació nocturna a les 20.00 a Trinitat Nova.

-Lleida

La convocatòria és per a les 18.30, a la plaça 8 de Març. La Marea Lila n'ha organitzat una altra a la plaça Ricard Vinyes a las 18.00 que ha de finalitzar a la plaça Sant Joan.

-Tarragona

La marxa començarà a les 17.30, a la plaça Imperial Tàrraco.

-Girona

La concentració té hora prevista a les 12.00, a la plaça Independència, convocada per la Plataforma Feminista Gironina. A la tarda, a les 18.00 se'n farà una altra, convocada per 8M Girona-Coordinadora de Feminismes Anticapitalista, a la plaça 1 d'Octubre.

-Palma

A les 12.00, Palma ha convocat una manifestació a la plaça Espanya.

-València

La marxa a València començarà a l'IES Lluís Vives i està previst que comenci a les 18.00.


Sense vaga, en diumenge

El 8M serà un dia de vaga general a Catalunya, però no a Espanya. Els sindicats no s'han posat d'acord i no hi ha una convocatòria a tot l'Estat. Tampoc hi havia una demanda de les entitats i grups feministes per fer la vaga general, com sí que hi va haver l'any passat.

Aquí, hi ha una convocatòria de vaga de 24 hores secundada per la CGT, IAC la Intersindical-CSC i la CNT. No s'hi han sumat els dos grans sindicats: Comissions Obreres i la UGT.

A la pràctica, es preveu que la vaga tingui poca afectació, entre altres coses perquè cau en diumenge. Els serveis mínims a transports i serveis essencials com els hospitals estan pensats per mantenir una normalitat en el servei. En el cas dels trens, metros, trams i autobusos, per exemple, han de passar un mínim de dos de cada tres serveis, un 66%.


Vaga d'estudiants divendres

Uns 4.000 joves, segons la Guàrdia Urbana, han sortit al carrer a Barcelona aquest divendres en la tercera jornada de vaga estudiantil organitzada pel Sindicat d'Estudiants.

Els eslògans i les pancartes que s'hi han vist reclamen mesures contra la violència masclista, la repressió i el "veto parental", que promou Vox als centres educatius.

Els manifestants també han llançat crits antifeixistes i antiracistes i a favor de la República i la llibertat dels presos polítics.

 

Estudiants es manifesten contra la violència masclista
Estudiants es manifesten contra la violència masclista a Barcelona

34 ciutats més de l'Estat han participat en la jornada reivindicativa d'aquest divendres. A Catalunya, a part de Barcelona, la vaga ha tingut un alt seguiment en instituts del Baix Llobregat i de les Terres de l'Ebre.

Els alumnes, a partir de tercer d'ESO, que han secundat la vaga al Baix Llobregat ha estat del 70,03% i a les Terres de l'Ebre del 68,11%, seguit de Girona, amb el 66,31%; Tarragona, amb el 61,82%, i el Vallès Occidental, amb el 60,01%.

Els serveis territorials amb un seguiment més baix han estat Barcelona comarques, amb un 48,94%; Catalunya central, amb un 46,25%; Lleida, amb un 39,61%; el Vallès Occidental-Maresme, amb un 18,92%, i el Consorci d'Educació de Barcelona, amb un 17,63%.

 

Estudiants es manifesten contra la violència masclista a Barcelona
Estudiants es manifesten contra la violència masclista a Barcelona

 

València contra el pin parental

A València, els estudiants també han sortit al carrer per cridar contra el masclisme i reclamar una llei estatal que prohibeixi la implantació de "mesures d'extrema dreta" com el "pin parental". Una gran pancarta advertia: "No passaran!".

La manifestació ha arrencat a la Facultat de Geografia i Història i ha acabat a la Plaça de l'Ajuntament coincidint amb la mascletà. Ha estat una jornada "antifeixista, feminista i antiracista" convocada pel sindicat d'Estudiants Lliures i Combatives del País Valencià en les capitals de les tres províncies.

 

Sindicalistes es manifesten davant de Foment del Treball

Més de 600 sindicalistes han escalfat motors de cara al 8 de Març amb una manifestació feminista amb tres columnes que han confluït davant de la seu de la patronal Foment del Treball.

Convocada per CCOO, la marxa ha reclamat a les empreses que apostin pels plans d'igualtat per posar fi a la bretxa salarial, que a Catalunya se situa en un 23%, segons les últimes dades.

A partir del març, més de 2.200 empreses catalanes amb més de 150 treballadors estan obligades a elaborar un d'aquests plans.

En declaracions als mitjans, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha demanat a les administracions que destinin recursos per poder acabar amb "totes les bretxes, desigualtats i violències que es produeixen encara en el món de les empreses".

 

Sindicalistes es manifesten davant de Foment del Treball
Sindicalistes es manifesten davant de Foment del Treball

 

ARXIVAT A:
Feminisme8M
Anar al contingut