Manifestació de pensionistes a Bilbao (EFE)
Manifestació de pensionistes a Bilbao (EFE)

La marea pensionista desborda ciutats i pobles

A les dues Castelles, Galícia, el País Basc, les Illes, Cantàbria i Astúries, les concentracions han aplegat milers de persones

RedaccióActualitzat

Ni la pluja, ni el vent, ni la neu que caigut en alguns punts de la península han impedit que milers de persones hagin ocupat els carrers de centenars de poblacions espanyoles en defensa de les pensions públiques.

A Toledo, els manifestants cridaven "Ni la lluvia ni Rajoy nos van a parar hoy". De fet, la majoria de consignes s'han dirigit contra el govern espanyol i l'augment del 0,25% que va aprovar per aquest any.

Bilbao, l'epicentre d'una marea que es multiplica

Les manifestacions més multitudinàries han estat les de Bilbao, Madrid i Barcelona. Però el que crida més l'atenció d'aquesta convocatòria de la Marea Pensionista és que han estat capaços de convocar milers de persones a capitals de província amb menys tradició de reivindicacions populars al carrer.

A Bilbao han sortit al carrer 115.000 persones, segons fonts municipals. Un cop més, ha estat la ciutat que millor representa la marea pensionista. Així es veia d'atapeït el recorregut:

 

 

A Barcelona, han sortit al carrer unes 30.000 persones, i a Madrid han repetit manifestació. Al matí, convocats pels sindicats, i a la tarda, amb una crida feta per les plataformes de pensionistes, que ha estat la més nombrosa

Milers de jubilats s'han manifestat a la tarda des de la Puerta del Sol a la font de Neptuno.

 

 

Però la marea pensionista va més enllà de les grans ciutats. S'han fet manifestacions a més de 100 municipis i en molts ha registrat xifres d'assistència històriques. Conca, Albaceta, Saragossa, Jaen, Gijón, Cadis... tots han tingut la seva manifestació, amb pluja, vent o sol.

 

 

A les vuit províncies andaluses s'han fet manifestacions en defensa del sistema públic de pensions. La més multitudinàries han estat les de Sevilla, Màlaga i Granada on s'han superat els 30.000 assistents, segons els organitzadors. A Granada han estat 20.000 els manifestants i més de 10.000 a Huelva, Almeria i Còrdova. Les de Cadis i Jaén han congregat més de 5.000 assistents.

Segons la federació andalusa d'UGT, a tota Andalusia haurien estat més de 100.000 els jubilats que han sortit al carrer.

 

 

A Saragossa, prop de 4.000 persones s'han concentrat sota els paraïgües a la plaça San Miguel i han inunciat un recorregut que ha acabat a la plaça del Pilar.

Les tres capitals basques han organitzat manifestacions per manifestar el rebuig a l'increment del 0,25% de les pensions. Al migdia, prop de 15.000 persones s'han manifestat a Vitòria. A Bilbao, que ja va acollir fa unes setmanes una multitudinària manifestació de pensionistes, la concentració es farà a partir de les cinc de la tarda.

 

 

A les capitals castellanomanxegues més de 26.000 pensionistes s'han manifestat en defensa d'unes pensions dignes. Segons els convocants, a Toledo han sortit 10.000 persones, 7.000 a Albacete, 4.500 a Guadalajara, 3.000 a Ciudad Real i 1.000 a Conca. La delegació del govern rebaixa aquesta xifra a 16.000.

A Castella i Lleó les xifres són encara superiors: la convocatòria més nombrosa ha estat la de Valladolid, on prop de 15.000 persones han sortit al carrer per defensar el sistema públic de pensions. A Burgos, Palència, Lleó i Àvila, els manifestants han superat els 5.000. A Segòvia i Salamanca, els 2.000. I s'han comptabilitzat un miler de manifestants a Sòria.

 

 

A Palma, més de 4.000 pensionistes, segons dades de la delegació del govern espanyol, han donat suport a la convocatòria de la Plataforma d'Associacions de Jubilats i Pensionistes. Unes manifestacions que també s'han repetit a Eivissa i Menorca.

A Cantàbria, més de 25.000 persones s'han manifestat a Santander en una convocatòria qualificada d'"històrica" i "massiva" pels sindicats CCOO i UGT. Els manifestants cridaven consignes com "Gobierne quien gobierne, las pensiones se defienden".

 

 

Astúries també s'ha sumat a la Marea Pensionista: milers de persones han recorregut els carrers de Gijón.

La Marea Pensionista ha convocat marxes en una vintena de poblacions gallegues. Les manifestacions més multitudinàries han estat les de la Corunya i Vigo, on han sortit al carrer milers de persones. Els manifestants han recordat que les pensions mitjanes de Galícia són de les més baixes de l'Estat.

 

ARXIVAT A:
Pensions
Anar al contingut