L'assassinat homòfob es va produir la matinada de diumenge

Manifestacions a tot l'estat contra l'assassinat de Samuel i la violència LGTBI-fòbica

Uns minuts abans de la concentració a Barcelona, s'ha fet una pintada a la seu del Centre LGTBI

RedaccióActualitzat

L'assassinat del Samuel, un jove gallec de 24 anys apallissat brutalment fins a la mort aquest diumenge, ha desencadenat una onada de protesta contra els atacs LGTBI-fòbics, que no han parat de créixer de forma alarmant en les darreres setmanes.

Precisament, aquest dilluns s'ha tingut coneixement d'una altra agressió homòfoba el 26 de juny a Sant Cugat del Vallès, uns fets que investiguen els Mossos d'Esquadra.

A la superilla de l'esquerra de l'Eixample de Barcelona, la plataforma d'entitats LGTBI de Catalunya ha convocat una multitudinària concentració. S'hi han aplegat milers de persones, mentre n'hi ha una vintena de convocades arreu del territori català.


Un cop finalitzada la convocatòria, un centenar de persones ha sortit en manifestació fins a la plaça Sant Jaume.


El president de l'Observatori contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, ha alertat que l'assassinat per homofòbia és un "paradigma que no teníem fins ara". "L'homofòbia mata, i els poders públics han d'actuar", ha clamat.

Cati Pallàs, presidenta de les Famílies LGTBI, ha avisat que "hi ha una sensació d'impunitat molt bèstia" i demana prevenció per eradicar l'LGTBI-fòbia. 

La consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, ha estat present a la concentració i en un fil de tuits ha denunciat que "estem veient com l'odi mata, i ho fa arreu". "Hem de transformar aquest dolor en feina perquè no hi hagi més Samuels", ha afegit.

Una estona abans i a pocs metres de la concentració al carrer Borrell, la seu del Centre LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona ha estat atacada per un home no identificat que ha pintat els vidres amb la paraula "farsa".

La seu del Centre LGTBI es troba a escassos metres del lloc de la concentració (@BarcelonaLGTBI)


A la plaça Mercadal de Reus, s'han concentrat una cinquantena de persones en rebuig a les agressions homòfobes, convocades pel col·lectiu H2O.

Aquest dilluns a la tarda, una cinquantena de persones a Reus (@CUPReus)


A la Corunya, la ciutat on ha estat assassinat el jove de 24 anys, hi ha hagut una resposta massiva a la plaça de l'Ajuntament. Tretze persones han estat detingudes per la presumpta implicació amb la mort del noi.

La plaça de l'Ajuntament de La Corunya, plena a vessar
Memorial on va ser assassinat en Samuel, a la Corunya (EFE/ Cabalar)

Les manifestacions s'han repetit en altres punts de l'Estat, com Saragossa i Madrid. Milers de persones han pres el centre de la capital espanyola per rebutjar l'assassinat homòfob. Els manifestants, uns 3.000 segons la delegació del govern espanyol, han anat de la Puerta del Sol fins al Ministeri de Justícia.

La concentració, a la Puerta del Sol (EFE/Javier López)

 

La marxa de Madrid ha acabat amb càrregues policials i la detenció d'una persona. Fonts de la mateixa delegació del govern espanyol han assegurat que la policia ha actuat davant el llançament d'objectes i les destrosses al mobiliari urbà al barri d'Argüelles al final de la manifestació. La diputada de Més Madrid i líder de l'oposició a l'Assemblea madrilenya, Mónica García, ha denunciat, en una piulada a Twitter, la "desproporció" de l'actuació policial.

 

113 incidents el 2021

Des de 2014, a Catalunya és vigent la llei per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, pionera a establir sancions per discriminació o violència. Però no ha aconseguit aturar les agressions contra les persones LGTBIQ+, com mostren els fets i denuncien les entitats.

L'Observatori contra l'Homofòbia ha registrat 113 incidents LGTBI-fòbics aquest 2021, una xifra que no ha parat de créixer en els darrers cinc anys -- l'any 2016 se'n van comptabilitzar 84 --. Segons l'entitat, la meitat no acaben sent denunciades per manca de recursos i de confiança en les institucions.

Segons dades de la Conselleria d'Igualtat i Feminismes, les denúncies han augmentat un 276% en els últims set anys, des que va entrar en vigor la llei. Poques, però, acaben en sancions i condemnes.

Les entitats LGTBI reclamen més recursos per abordar "estructuralment" la violència contra les persones LGTBIQ+, elaborar protocols específics per aquests delictes i garantir acompanyament jurídic i psicològic a les víctimes.
 

ARXIVAT A:
Homofòbia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut