Manifestació de la Diada 2019: El mapa, els trams, la mobilitat i la previsió del temps
La Plaça Espanya aquest migdia

Manifestació de la Diada 2019: El mapa, els trams, la mobilitat i la previsió del temps

La vuitena gran manifestació independentista de l'ANC per la Diada vol crear un estel a la plaça Espanya amb el lema "Objectiu independència"

RedaccióActualitzat

Vuitena manifestació independentista multitudinària per la Diada. Aquest Onze de Setembre, l'Assemblea Nacional Catalana torna a convocar a una nova concentració que posa a prova la unitat entre partits i societat civil.

L'escenari escollit aquest 2019 és la plaça Espanya de Barcelona. Serà l'epicentre d'un estel independentista amb el lema "Objectiu independència".

 

 

La idea dels organitzadors és crear l'efecte d'un estel, omplint la plaça d'Espanya i els carrers que hi van a parar: Gran Via, Paral·lel, avinguda Maria Cristina, Tarragona i Creu Coberta.

L'acte començarà a l'hora simbòlica de les 17.14, en referència a l'any 1714. Durarà uns 45 minuts i vol que doni protagonisme a la societat civil. L'ANC ha deixat els polítics fora de la zona de convidats després d'una votació al secretariat de l'entitat.

Aquest any no hi ha previst cap acció concreta pels assistents, com l'onada sonora que es va proposar el 2018. La ja tradicional samarreta és aquest any de color blau turquesa. Se n'han venut més de 250.000.

 

L'acte es tancarà amb les intervencions dels representants de les institucions.

Par aquesta Diada, l'ANC ha habilitat l'espai Eines de País, al Pla de Palau de Barcelona i els carrers del voltant, perquè les empreses i entitats compromeses amb la independència donin a conèixer les seves propostes als ciutadans.

Al vespre, la CUP i altres moviments alternatius han convocat una manifestació alternativa a plaça Urquinaona. A les 18.30, al passeig Lluís Companys, començaran els concerts d'Òmnium Cultural.


26 trams, 1.300 autocars i 450.000 inscrits

Hi ha un total de 26 trams. El més llarg, des de la plaça d'Espanya fins al passeig de Gràcia, per on l'ANC ha distribuït els manifestants, que han vingut de les 42 comarques catalanes.

A cada tram també hi ha punts de trobada senyalitzats, en cas de qualsevol urgència o necessitat. Espais protegits per a dones embarassades, gent gran i persones amb necessitats especials. També hi ha punts lila, per a atenció i informació sobre agressions sexistes.

La manifestacìó ja té més de 450.000 inscrits, segons ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzié. El ritme d'inscripcions va arrencar més fluix que altres anys, però s'ha accelerat els últims deu dies.

En total, 1.300 autocars, que han arribat a primera hora del matí des de l'Ebre, l'Alt Empordà, el Pirineu, Camps de Tarragona, Terres de Ponent, Catalunya Central i l'àrea metropolitana.

Òmnium dona suport a la manifestació organitzada per l'ANC però a les 12 del migdia fa un acte propi a l'Arc de Triomf per demanar la fi de la repressió i l'alliberament dels polítics presos.


El cel i la mobilitat

Aquest Onze de Setembre està marcat, més que mai, pel temps. Ahir va ser un dia especialment plujós, que ha obligat a suspendre actes institucionals i accions com la de l'encesa de les agulles de Montserrat. El matí d'avui tampoc portava bones notícies per als que tenien previst anar a la manifestació, però a partir del migdia el cel ha començat a clarejar.

La previsió per a la tarda és que les possibilitats de pluja baixen al 10%. Els núvols tendiran a trencar-se notablement i el sol o les estones de sol tendiran a dominar. Els forts vents també disminueixen, tot i que encara pot haver-hi ratxes, dins del tramat urbà, al voltant dels 30 km/h.

La Diada es mira al cel, però també a les aplicacions de mobilitat. La celebració de l'Onze de Setembre es caracteritza en els últims anys amb grans concentracions a Barcelona que comporten afectacions a la mobilitat a la ciutat.

Protecció Civil ha demanat als assistents a la concentració que esglaonin l'arribada i la sortida per evitar incidents. L'altre consell és prioritzar l'ús del transport públic, fent servir especialment estacions allunyades de la zona de manifestació, per esponjar la sortida i evitar aglomeracions en andanes i vestíbuls.

El Servei Català de Trànsit ha decidit tallar l'accés a la plaça Espanya des de la C-31 perquè els vehicles no accedeixin a l'àrea on hi haurà els concentrats. Es demana a les persones que venen des de fora de Barcelona en vehicle privat que arribin amb antelació i aparquin lluny del centre.

Ferrocarrils de la Generalitat reforça el seu servei a les línies metropolitanes i Transports Metropolitans de Barcelona també reforça a totes les línies, especialment a les línies 1 i 3, de les 12.00 a les 21.00, moment en què es tornà a obrir el trànsit. Hi ha 34 línies d'autobusos afectades.


Sense el PP, Ciutadans, el PSC ni els Comuns

A la manifestació de la Diada no hi participaran - com ja és habitual - ni el PP, ni Ciutadans ni el PSC, que fins i tot han renunciat a participar en els actes institucionals de l'Onze de Setembre. Tampoc hi seran, enguany, els comuns. La formació ha explicat que consideren que no és "inclusiva".

La portaveu parlamentària de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, ha explicat que si algun membre de l'espai hi va ho farà a títol individual. Els últims dos anys, els comuns tampoc han participat a la manifestació.

El partit sí que ha assistit a la concentració d'Òmnium Cultural, aquest dimecres al migdia.


Una Diada en 5G

Aquesta Diada té una novetat tecnològica. És la primera que es retransmetre en directe a través de la xarxa 5G comercial. Aquesta transmissió és possible gràcies a la iniciativa de la CCMA i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública en el marc de l'aliança 5G Barcelona, i a la xarxa 5G de Vodafone, que aporta la connectivitat a través de les seves antenes.

Serà el primer cop a tot l'Estat en què una cadena de televisió retransmet un acte en directe a través de la xarxa 5G des d'un entorn real públic, obert i multitudinari.

ARXIVAT A:
11SProcés catalàANC
Anar al contingut