Un moment de la manifestació a Puigcerdà (ACN/Marina López)

Primera gran protesta dels opositors als Jocs d'Hivern al Pirineu

Amb una manifestació a Puigcerdà, demanen la retirada de la candidatura perquè consideren que respon a un model econòmic caduc que portarà més precarietat i l'èxode de la població

Actualitzat

La plataforma Stop Jocs Olímpics ha organitzat una gran manifestació a Puigcerdà aquest diumenge, en contra de la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern al Pirineu per al 2030.

La protesta, amb molts participants arribats en una dotzena d'autocars a la capital de la Cerdanya, ha recorregut el trajecte des del recinte firal fins a la plaça del Call, on s'han fet els parlaments, a més d'actuacions musicals.

Al capdavant de la manifestació, amb el lema "Per un Pirineu viu. Aturem els Jocs Olímpics", hi ha hagut representants de la plataforma, de l'ANC, de partits com la CUP o En Comú Podem i sobretot veïns de la zona. També s'hi ha sumat, amb tractors, el sindicat Unió de Pagesos.

La capçalera de la protesta contra els Jocs (CCMA)

Segons els Mossos, han participat a la manifestació de Puigcerdà 2.500 persones, mentre que Stop Jocs Olímpics eleva la xifra al doble.


Contra el referèndum

Els organitzadors asseguren que la candidatura no respon a les necessitats del Pirineu. Alerten que no té sentit invertir en unes estacions d'esquí que actualment ja depenen de la neu produïda artificialment i que amb la pujada de les temperatures per la crisi climàtica deixaran de ser viables a mitjà termini.

Molts participants en la protesta han arribat en autocars (CCMA)

Stop Jocs Olímpics també critica que els Jocs fomenten un model econòmic que aguditza l'alta dependència del sector turístic i pot agreujar el problema de la precarietat laboral i l'èxode de població.

"Trenta dies de festa, trenta anys de misèria" és un dels crits que més s'ha sentit en aquesta manifestació. Entre els cartells, alguns amb lemes com "La terra per sembrar, la muntanya per respectar i els Jocs a cagar" o "T'agrada la muntanya? La vols natural o edificada?".

La manifestació ha acabat a la plaça del Call (CCMA)

En nom de la plataforma, Bernat Lavaquiol ha dit que exigeixen al president de la Generalitat que "no s'arribi al referèndum, que es retiri la candidatura", i també s'ha preguntat si, en cas que hi hagi una negativa del territori, "es posaran a fer un model per al Pirineu que permeti diversificar les feines".

"No tenim un informe d'impacte ambiental ni uns pressupostos ni un projecte per al Pirineu i la seva gent i, en canvi, s'estan invertint diners en propaganda a favor d'aquesta candidatura", es queixava Helena Guillén des de Stop Jocs Olímpics.

Votació a l'estiu

Aquesta demostració de força dels opositors als Jocs d'hivern també és el tret de sortida de la campanya contra les dues consultes que es faran al territori al juliol per saber si es volen involucrar o no en el projecte.

A l'Alt Pirineu i l'Aran es preguntarà als ciutadans si volen o no que es presenti la candidatura, mentre que al Ripollès, al Solsonès i al Berguedà es preguntarà si volen implicar-se en els Jocs.

El 24 de juliol és la data prevista per a la consulta, que només permetrà participar de forma presencial i no telemàtica.

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics Hivern consulta
Anar al contingut