Manifestació al centre de Barcelona en protesta contra la "repressió" (Foto: Reuters)
Manifestació al centre de Barcelona en protesta contra la "repressió" (Foto: Reuters)
Barcelona

Un cordó de ciutadans separa manifestants i agents en una concentració a Urquinaona

Moments de tensió aïllats avançada la nit. Els Mossos han detingut 13 persones

RedaccióActualitzat

A les 18.00 ha començat a la plaça Urquinaona una concentració convocada pel col·lectiu Arran i els CDR contra l'actuació policial i les detencions dels últims dies, després de fer-se pública la sentència del judici del procés. Els concentrats també demanen la dimissió del conseller d'Interior Miquel Buch. Segons la Guàrdia Urbana, en aquesta concentració hi han participat unes 6.000 persones.

Ha estat una concentració pacífica. Però prop de la mitjanit s'han registrat incidents més aïllats al carrer Pau Claris i a la Rambla.

 


Tensió a Urquinaona a l'inici de la concentració

Poc abans de les sis de la tarda, la plaça, que divendres va viure una barricada que va cremar durant hores, s'ha començat a omplir de manifestants i la policia també hi ha fet acte de presència.

 


 

Entre els crits que s'han sentit: "Buch dimissió" i "Som gent de pau", consignes que han corejat quan la Policia Nacional ha intentat dispersar els concentrats quan han començat a seure a terra.


La policia colpeja un operador d'imatge a Urquinaona

Per dispersar la gent, la policia ha pegat amb la porra manifestants que estaven asseguts. Un dels agredits ha estat un operador d'imatge d'una televisió estrangera que estava treballant a la zona.

 

 

Després d'aquest moment, la Policia Nacional s'ha retirat i els manifestants han seguit ocupant el centre de la plaça Urquinaona mentre un cordó policial amb diverses furgonetes impedien la baixada cap a Via Laietana.

De fet, per evitar nous aldarulls prop de la prefectura de policia de Via Laietana, s'ha muntat un desplegament molt important amb tres cordons policials.


Membres d'ERC i de la CUP

Els qui s'havien assegut al principi són els convocats per l'entitat En Peu de Pau, entre els quals hi havia els diputats d'ERC al Parlament Ferran Civit i José Rodríguez.

A la plaça hi havia dirigents de la CUP, dins la convocatòria de l'esquerra independentista, a més de la CGT i Anticapitalistes. També hi eren el diputat de la CUP Carles Riera; la candidata de la CUP per Barcelona al Congrés, Mireia Vehí, i també Eulàlia Reguant.


Gabriel Rufián, diputat d'ERC al Congrés, va ser rebut amb crits i xiulades quan es va afegir, al vespre, a la concentració. Després d'esperar uns minuts enmig de la gent i intentar parlar amb alguns dels que l'increpaven, finalment va optar per marxar. Ell mateix va difondre al seu Twitter alguns dels missatges amb el vídeo on era increpat:

 

 

Manifestació cap a Arc de Triomf

A quarts de set, una part de la manifestació ha començat a desplaçar-se cap a la ronda de Sant Pere en direcció al passeig de Lluís Companys.

 

 

A la capçalera de la manifestació s'hi pot llegir la pancarta "Prou repressió. Llibertat preses polítiques. Brimo dissolució. Buch dimissió".

Quan la marxa a arribat a l'Arc de Triomf, la manifestació ha quedat desconvocada. I s'ha emplaçat la gent a participar demà a l'acte antirepressiu a Sabadell.

 

 

La manifestació s'ha convertit en una concentració davant del TSJ.

Cadena humana

Els que s'han quedat a la plaça Urquinaona han format una cadena humana, just a la confluència amb la Via Laietana, que separa la concentració de la línia policial formada per agents de la Policia Nacional. Es tracta d'una iniciativa del col·lectiu En Peu de Pau.  

Fer un cordó ha sorgit de diverses entitats amb l'objectiu de "garantir el dret a manifestació" i "rebaixar la tensió dels últims dies".

 

 

 

 

Avançada la nit i veient que els concentrats a Plaça Urquinaona no es movien, la policia ha fet diversos advertiments que faria una càrrega en cas que els assistents no desallotgessin la plaça.

A més, a l'altre costat, cap al carrer Ausiàs March, un grup de manifestants havia començat a fer una foguera, amb pals i tendals de diversos comerços.

Un cop aquests manifestants han estat dispersats per la policia, els aldarulls s'han traslladat puntualment a la zona de Plaça Catalunya, per baixar més tard cap a la Rambla fins als carrers Pintor Fortuny i Hospital, on també hi ha hagut barricades i petits focs.

 

Tanca el metro

El metro de Barcelona ha tancat aquesta tarda l'estació de plaça Urquinaona de les línies L1 i L4. Els trens no paren en aquesta zona, on a partir de les 18.00 s'ha convocat una manifestació dels CDR en protesta per la "repressió" i per exigir la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch.

Renfe també ha anunciat que tancaria els accessos a l'estació de plaça Catalunya per les dues entrades del passeig de Gràcia i la central.

També ha estat tancada l'entrada a l'estació d'Arc de Triomf, al costat passeig Sant Joan. Tot plegat, segons la companyia, davant de la "previsió de possibles incidents".

La Guàrdia Urbana també ha recomanat als comerciants de la plaça Urquinaona que tanquessin les botigues, davant del risc de més aldarulls.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut