Sant Sebastià

Manifestació a favor dels drets dels presos d'ETA i el seu acostament al País Basc

Una delegació d'ERC i Junts, amb alguns dels líders independentistes indultats, ha donat suport a la marxa organitzada per la xarxa ciutadana Sare

RedaccióActualitzat

Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte al centre de Sant Sebastià reclamant la fi de la política penitenciària d'"excepció" per als presos d'ETA i que se'ls acosti al País Basc.

A la reivindicació, s'hi han sumat representants sindicals i polítics, i també hi han assistit alguns dels líders independentistes indultats.

Convocats per la xarxa ciutadana Sare, els manifestants han recorregut el centre de Sant Sebastià, sota el lema "Ibilian ibilian, etxeraco bidean" (Recorrent el camí de tornada a casa).

Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva, Dolors Bassa i Josep Rull han marxat darrrera els integrants de Sare a la manifestació
Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva, Dolors Bassa i Josep Rull han marxat darrrera els integrants de Sare a la manifestació

Quan fa 10 anys de la fi de la banda terrorista, els manifestants denuncien que encara es vulneren drets en política penitenciària i en el reconeixement de les víctimes. Per això, volen interpel·lar el govern espanyol per seguir avançant cap a l'eliminació de l'excepcionalitat penitenciària.

Segons la xarxa ciutadana Sare, és un "fracàs col·lectiu" que, passats 10 anys de la fi d'ETA, dels 104 membres de l'organització hi hagi un 56% encara a presons fora del País Basc. Denuncien, també, que n'hi ha molts que no estan fent el canvi de primer a tercer grau penitenciari.

Els portaveus de Sare, Joseba Azkarraga i Arantza Aldezabal asseguren que no exigeixen "privilegis", sinó "justícia":

"Demanem una legislació de caràcter ordinària, que impedeixi cadenes perpètues encobertes; que possibiliti la progressió de graus o els permisos penitenciaris als que tenen drets els presos bascos", han recalcat.

L'1 d'octubre Euskadi va assumir les competències en matèria de presons i per això esperen que hi hagi ara certes millores.

La marxa s'ha desenvolupat amb normalitat, tot i que al començament i des dels jardins del palau de Miramar, membres del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite) han llançat pasquins i desplegat pancartes contra els manifestants.


 

ARXIVAT A:
País BascETA
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut