Budapest denuncia l'antisemitisme d'un partit polític que vol una llista de diputats jueus
Budapest denuncia l'antisemitisme d'un partit polític que vol una llista de diputats jueus
Budapest

Manifestació a Budapest per denunciar l'antisemitisme i la xenofòbia d'un partit que ha exigit una llista de tots els diputats jueus d'Hongria

Dilluns, un dels integrants del partit Jobbik, antisemita, exigia una llista de tots els diputats jueus a Hongria. En la seva opinió, els jueus són una amenaça nacional. La resposta l'hi han donat milers d'hongaresos que han sortit als carrers de Budapest per denunciar la xenofòbia.

RedaccióActualitzat
Dilluns, un dels integrants del partit hongarès Jobbik, antisemita i xenòfob, exigia una llista de tots els diputats jueus a Hongria. En opinió d'aquesta formació política, els hongaresos jueus són una amenaça nacional. La resposta l'hi han donat milers ciutadans que han sortit a manifestar-se pels carrers de Budapest amb pancartes en què es llegia el lema "Sóc hongarès, no sóc feixista".

Com molts hongaresos que coneixen els horrors del feixisme de primera mà, Andras Fraud, un dels manifestants, ha declarat: "He vingut perquè els nazis es van endur vuit membres de la meva família i només quatre en van tornar." La concentració ha generat una inusual unió entre totes les forces polítiques, fins i tot el partit en el poder. Però el primer ministre, el conservador Viktor Orban, ha mostrat un perfil baix. Sense arribar als extrems, els conservadors pretenen un vot que va en augment a Hongria en plena crisi econòmica.

Gordon Bajnai, exprimer ministre i líder de l'oposició, ha afirmat que "els nazis discriminen i destrueixen". I ha afegit que "si aconsegueixen el pitjor per a Hongria, aconsegueixen el millor per a si mateixos, perquè ells només poden governar un país en ruïnes; en un país normal mai tindrien cap oportunitat".

L'extrema dreta ocupa ara 44 escons en un Parlament amb més de 350 diputats. Una porció reduïda, però suficient per contaminar el debat polític.

Anar al contingut